A-
A+

Migrantarbetare flyr Dhaka inför nedstängning

Dhakabor med munskydd i maj 2021.
Dhakabor med munskydd i maj 2021.
BangladeshTT-AFP

Tiotusentals migrantarbetare flyr Bangladesh huvudstad Dhaka, kvällen innan staden stegvis går in i en covidrelaterad lockdown efter stigande smittosiffror.

Annons

Annons

Nedstängningen innebär att merparten av all ekonomisk aktivitet begränsas och att människor tvingas stanna inomhus. Butiker, marknader och kontor måste vara stängda senast på torsdag.

Under nedstängningen finns det inga jobb. Och om vi inte jobbar, hur betalar vi då hyran? Så vi packade allt och åker hem till vår by, säger 60-åriga Fatema Begum till AFP.

Med en redan nedstängd kollektivtrafik har det pågående uttåget från huvudstaden lett till kaosartade scener, när tusentals människor trängt ihop sig i rikshor, på motorcyklar och till och med hyrt ambulanser för att kunna ta sig till sina hem på landsbygden. Vissa av de färjor som fortfarande går har tagit ombord fler än 1 000 passagerare per resa.

Vi vill inte att färjorna blir överfulla, men de lyssnar inte. Det är en galen rusch med folk, säger polisen Mohammad Reza till AFP.

Efter en minskning i maj har landets smittofall börjat stiga kraftigt igen den senaste månaden. På söndagen rapporterades 119 nya registrerade dödsfall, vilket är en av de högsta siffrorna de senaste två månaderna, enligt Bangladesh hälsodepartement.

5 000 nya smittfall rapporterades samtidigt. Enligt experter kan landets coronasiffror på grund av underrapporteringen vara mycket högre än den officiella statistiken.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!