Migranter har evakuerats från Banksys fartyg

Räddningsfartyget Louise Michel har finansierats av konstnären Banksy.
Räddningsfartyget Louise Michel har finansierats av konstnären Banksy.
KulturTT-AFP

Italienska kustbevakningen har evakuerat 49 migranter från en räddningsbåt i Medelhavet som den brittiske gatukonstnären Banksy har finansierat. Evakueringen följde på besättningens vädjan till europeiska myndigheter att snarast komma till undsättning.

Annons

Annons

Den brittiske anonyme gatukonstnären Banksy har finansierat det tyskflaggade fartyget Louise Michel, som ska plocka upp migranter som tar sig med båt över Medelhavet från Nordafrika till EU.

Under fredagen räddades drygt 130 människor från en gummibåt som hade börjat ta in vatten.

"Bland dem är många kvinnor och barn – och ingen hjälper oss!", skrev besättningen på Twitter.

De berättar att en person har avlidit ombord på båten.

Besättningen vädjade till myndigheterna i Italien, Malta och Tyskland att snarast komma till undsättning. FN har gått ut med en uppmaning till länder kring Medelhavet att låta alla ombord på Louise Michel och två andra räddningsbåtar, sammanlagt över 400 flyktingar, kliva iland.

På lördagen evakuerade den italienska kustbevakningen sammanlagt 49 migranter från fartyget, däribland 32 kvinnor och 13 barn. Evakueringen av de 49 innebär att omkring 170 migranter finns kvar ombord på det 31 meter långa fartyget, då även 89 personer plockades upp i torsdags, bland dem 14 kvinnor och två barn.

Fartyget ägdes tidigare av den franska tullen och har nu ett känt verk av Banksy målat på ena sidan, en flicka i flytväst som håller en hjärtformad livboj.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons