A-
A+

Migrationsministern om Söders tweet: "Olämpligt"

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) förlänger inte Mikael Ribbenviks förordnande som går ut den 31 maj.
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) förlänger inte Mikael Ribbenviks förordnande som går ut den 31 maj.
PolitikTT

SD:s riksdagsledamot Björn Söder får kritik från regeringshåll för att han kallat Migrationsverkets avgående generaldirektör Mikael Ribbenvik för en "asylaktivist" som ska städas bort.

Annons

Jag tycker att det är olämpligt, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) om Söders uttalande som gjordes i mitten av februari.

Regeringen har valt att inte förlänga Mikael Ribbenviks förordnande som generaldirektör och hans sista anställningsdag är om drygt två veckor, den 31 maj.

I samband med att nyheten blev känd twittrade Söder: "Dags att städa upp i Myndighetssverige. Bort med asylaktivister från Verket."

Starka åsikter

Malmer Stenergard säger att hon har noterat att det finns starka åsikter hos dem som arbetar som tjänstemän på Migrationsverket.

Men jag förutsätter att man kan hålla isär sina roller som privatperson och att man i sin tjänstemannaroll agerar på det sätt man ska.

Ribbenvik själv kommenterar Söders uttalande så här:

Det var trams.

Hans förtroende för regeringen har inte påverkats eftersom uttalandet kom från Björn Söder, "inte regeringen".

"Hela regeringsunderlaget"

Ribbenvik har varit på Migrationsverket i 24 år och generaldirektör sedan 2017. Nu pågår en rekryteringsprocess för att få in en person med nya ögon och ny energi, säger Maria Malmer Stenergard. Den är klar när man har hittat "rätt talang".

TT: Hur viktigt är det att det är en person som Sverigedemokraterna uppskattar?

Det viktiga är att det här är en person med lång erfarenhet, stor kompetens som kan ta sig an det viktiga förändringsarbete som ska göras på Migrationsverket. Men det är klart att det är rimligt att det är ett ledarskap som hela regeringsunderlaget tror på.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.