A-
A+

Militären får lugn period efter Tigray

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed vill ge militären en lugn period efter reträtten från Tigray. Arkivbild.
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed vill ge militären en lugn period efter reträtten från Tigray. Arkivbild.
EtiopienTT-AFP

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed säger sig kunna mobilisera en stor armé till Tigray, men stödjer i stället militärens krav på en lugn period med "tid för eftertanke".

Annons

Annons

Först under söndagen kom det första officiella svaret från tigreanska ledare om vapenvilan som centralregeringen i Etiopien föreslog efter att tigreanska styrkor tagit kontroll över stora delar av regionen. Vapenvilan accepteras, under villkoren att styrkor från Eritrea och den etiopiska delstaten Amhara, som gränsar till Tigray, drar sig undan den krigsdrabbade regionen. Man vill även se Abiy Ahmed och Eritreas president Isaias Afwerki hållas ansvariga för skador som åsamkats under stridigheterna, som präglats av hänsynslösa massakrer och omfattande sexuellt våld.

Abiy Ahmed svarade inte på de tigreanska ledarnas krav under måndagen, när han höll ett anförande i parlamentet om läget för den etiopiska militären.

"Under en, två, tre veckor kan 100 000 tränade, beväpnade och organiserade specialstyrkor mobiliseras" sade Abiy Ahmed.

Men militära tjänstemän har bett om en lugn period med "tid för eftertanke". Etiopisk militär ska därför fokusera på andra hot, meddelade Ahmed.

Enligt Abiy Ahmed kunde Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) med den väpnade grenen Tigray försvarsstyrka (TPF) ta kontroll över den regionala huvudstaden Makele eftersom militären redan tagit beslut om att lämna området.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!