A-
A+

Miljonbidrag till utsatta – "räcker inte"

Pandemin har försvårat livssituationen för samhällets mest utsatta. Arkivbild.
Pandemin har försvårat livssituationen för samhällets mest utsatta. Arkivbild.
SamhälleTT

De svagaste i samhället har drabbats extra hårt av pandemin. Nu får 18 ideella organisationer dela på 58 miljoner kronor i statsbidrag – pengar som i de flesta fall kommer att gå till att tillgodose de allra mest basala mänskliga behoven.

Annons

Annons

Annons

Annons

Behovet är stort. 'Vi hade kunnat dela ut klart mycket mer pengar', säger Marie Pettersson Hallberg, chef på avdelningen för statsbidrag hos MUCF.
Behovet är stort. "Vi hade kunnat dela ut klart mycket mer pengar", säger Marie Pettersson Hallberg, chef på avdelningen för statsbidrag hos MUCF.

För dem som lever utanför välfärdssamhällets skyddsnät har coronapandemin inneburit ökad utsatthet. Minskade möjligheter till försörjning har lett till svårigheter att tillgodose de grundläggande behoven för allt fler grupper, däribland barnfamiljer och gymnasieungdomar, larmar ideella organisationer

Många organisationer uppger att de ser ett ökat antal hjälpsökande och har därför ansökt om ekonomisk hjälp. Det här är ett oerhört viktig bidrag, säger Marie Pettersson Hallberg, chef på avdelningen för statsbidrag hos Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

För andra gången sedan coronavirusets utbrott har nu MUCF på uppdrag av regeringen fördelat statsbidrag till civilsamhällesorganisationer för hjälp- och stödinsatser under pandemin. Sommaren 2020 fördelades 48 miljoner kronor till 17 organisationer. Bidragen skulle användas för att möta det ökade behov bland samhällets utsatta grupper som pandemin orsakat.

Många ansökningar

Marie Pettersson Hallberg säger att myndigheten hade kunnat fördela betydligt mer än de 58 miljoner som nu betalas ut.

Det är otroligt många som har ansökt – av 143 ansökningar kan vi nu dela ut pengar till 18 organisationer. Vi hoppas på att få ytterligare medel till den här gruppen. Det räcker inte med 58 miljoner, det måste till mer för att omhänderta de här människorna, säger hon.

Bland de organisationer som får störst del av potten finns Frälsningsarmén, Röda korset, Stadsmissionen, Svenska kyrkan, Läkare i världen och Förenade islamiska föreningar. Marie Pettersson Hallberg säger att urvalsprocessen har varit svår.

Vi har fått fundera över syftet med bidragen och hur långt ner i behovstrappan vi behöver gå. Redan förra året såg vi att pengarna behövdes för de absolut mest basala behoven: att kunna äta sig mätt, ha någonstans att sova, kunna hålla sig ren. Men självklart finns det andra grupper som jobbar med andra viktiga frågor också.

Annons

Annons

Hjälper utsatta kvinnor

Marie Pettersson Hallberg vill särskilt lyfta att MUCF i år har beslutat att ge organisationen Talita, som hjälper kvinnor ur prostitution, en del av de statliga pengarna. Talita hjälper bland annat kvinnor som har utsatts för människohandel med rehabilitering och skyddade boenden.

Det känns väldigt bra att vi i år kan uppmärksamma även en organisation som hjälper utsatta kvinnor, då vi tidigare har fått fokusera framför allt på exempelvis hemlösa och EU-migranter, säger Pettersson Hallberg.

MUCF kommer att följa upp vad pengarna går till och vilken nytta de gör. Under juli och augusti 2020 besökte myndigheten flera verksamheter som tilldelades coronabidrag under fjolåret och redovisade därefter resultatet med hjälp av fem kortfilmer.

Utbetalningen av årets bidrag sker i månadsskiftet april-maj. Regeringen vill dessutom enligt sin vårändringsbudget satsa ytterligare 140 miljoner kronor i år på ideella organisationer som stöttar utsatta grupper.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?