Miljoner på spel när Lundqvists framtid avgörs

Henrik Lundqvist kan ha spelat klart i New York Rangers. Arkivbild.
Henrik Lundqvist kan ha spelat klart i New York Rangers. Arkivbild.
IshockeyTT

Många miljoner står på spel när Henrik Lundqvists framtid ska avgöras.

Allt talar för att 38-åringen lämnar New York Rangers.

Ett större frågetecken är vad som händer nu. Slutar målvaktsveteranen, köps han ut för att själv få välja nytt lag eller byts han bort?

Annons

Annons

New York Rangers använde tre målvakter den senaste säsongen, förutom Lundqvist ryssarna Igor Sjestiorkin och Alexandar Georgiev. Svensken stod därför inte i fler än 32 matcher, varav två i slutspelet och allt pekar därför på att den 16:e säsongen var hans sista i Rangerströjan.

Enligt lagets tjeckiske back Libor Hajek sade också den 38-årige svensken farväl till laget efter uttåget i NHL-slutspelet i augusti.

Det var väldigt sorgligt. Efter den sista matchen mot Carolina Hurricanes sa Henrik Lundqvist hej då, han sa att det var hans sista match. Han sa att han inte visste vad som skulle hända med honom, om New York Rangers skulle köpa ut honom och om han skulle gå till någon annan klubb. Det var tufft för honom, sade Hajek till isport.cz för en dryg vecka sedan.

Kan köpas ut

Från och med nu och fram till den 8 oktober kan Rangers köpa ut 38-åringen, som har ett år kvar på sitt kontrakt. Det finns även ett dygnslångt utköpsfönster efter NHL:s medlingsförhandlingar i oktober-november.

Vad har då Lundqvist för alternativ?

+ Han kan välja att avsluta karriären. Då avstår han från 49,5 miljoner kronor som han har kvar att få från sitt sista år av kontraktet. Troligen erbjuds han då ett jobb inom Rangers.

+ Han går med på att stryka no trade-klausulen och blir bortbytt till ett annat NHL-lag.

+ Rangers köper ut honom och Lundqvist kan då helt fritt välja ett annat lag.

Annons

Annons

Pengar på spel

Det lär inte bli lätta förhandlingar för Lundqvist med Rangers eftersom det står mycket pengar på spel för honom själv och för Rangers, som vid en trejd eller ett utköp ändå får betala stora summor eller har kvar delar av Lundqvists lön i sitt lönetak.

Det finns också en risk att Lundqvist, om han går med på att köpas ut, inte hittar något bra alternativ till ny klubbadress. Det kommer inom kort att finnas många målvakter utan kontrakt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons