A-
A+

Miljoner till hyrpersonal under pandemin

Kostnaderna för vårdpersonal har ökat med 241 miljoner kronor under första halvåret 2021 jämfört med motsvarande period 2020. Arkivbild.
Kostnaderna för vårdpersonal har ökat med 241 miljoner kronor under första halvåret 2021 jämfört med motsvarande period 2020. Arkivbild.
VårdTT

Regionernas kostnad för inhyrd personal ökade med 241 miljoner kronor under första halvåret, enligt SKR.

Vi har alla haft extraordinära kostnader under pandemin, säger VGR:s regiondirektör Ann-Sofi Lodin.

Annons

Annons

Sveriges 21 regioner fick betala mer för personal från bemanningsföretag under första halvåret 2021, jämfört med första halvåret 2020 när pandemin inleddes.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) anger att kostnaden steg med 241 miljoner kronor, vilket motsvarar en ökning på 9,3 procent.

Ann-Sofi Lodin, regiondirektör i Västra Götalandsregionen, säger att den ökade kostnaden för hyrpersonal beror på pandemin.

Det beror på den speciella situation som vi har haft under pandemin, med jättehårt tryck på sjukvården och mycket sjukfrånvaro bland våra egna medarbetare och också stort behov av återhämtning, säger Ann-Sofi Lodin, ansvarig för regionernas gemensamma arbete att bli oberoende av inhyrd personal

Den ökade användningen av hyrpersonal har haft både positiva och negativa konsekvenser, enligt Lodin.

Det kostar mycket pengar, personalkostnaderna för våra egna anställda har också ökat under pandemin eftersom det har jobbats mycket övertid med extra ersättningar. Det positiva är att vi har kunnat avlasta våra egna medarbetare. De har fått lite mer återhämtning genom att vi har kunnat ta in bemanningspersonal, säger Lodin.

Kostnadsökningen i sig kommer dock inte få några kortsiktiga eller långsiktiga konsekvenser, enligt Lodin.

- Nej, vi har alla haft extraordinära kostnader under pandemin, och vi har också fått statsbidrag för att täcka kostnaderna under pandemin.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.