A-
A+

Miljontals tror på Qanon i USA

Den så kallade Qanon-shamanen, Jake Angeli (mannen med horn), fotad under stormningen av kongressbyggnaden den 6 januari.
Den så kallade Qanon-shamanen, Jake Angeli (mannen med horn), fotad under stormningen av kongressbyggnaden den 6 januari.
USATT

Tror miljontals amerikaner verkligen att USA styrs av en grupp djävulsdyrkande, pedofiler – i enlighet med konspirationsrörelsen Qanons grundlösa påståenden?

Ja, visar en färsk opinionsmätning.

Annons

Annons

15 procent av de tillfrågade i undersökningen, som gjorts av opinionsinstitutet Public Religion Research Institute tillsammans med organisationen Interfaith Youth Core, säger att de tror att landet styrs av djävulsdyrkande pedofiler. Lika många anser det sant att "patrioter kan komma att tvingas ta till våld" för att återupprätta ordningen. Och 20 procent tror att en "storm" inom kort kommer att svepa bort den "styrande eliten".

Det här är ord som jag aldrig trodde att jag skulle skriva i frågorna i en opinionsmätning, konstaterar Robby Jones, som grundat PRRI för tidningen The New York Times.

Qanon blev allmänt känd i samband med den dödliga stormningen av Kapitolium den 6 januari, eftersom konspirationsrörelsens anhängare fanns bland dem som tog sig in i kongressbyggnaden.

Enligt Robby Jones motsvarar de 15 procenten Qanontroende över 30 miljoner amerikaner.

Det är som en stor religiös grupp.

Bland republikaner är förekomsten högre, där tror omkring var fjärde person på de grundlösa idéerna, enligt mätningen.

5 149 representativt utvalda personer i USA:s alla delstater deltog i undersökningen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!