-
+

Mindre virusmängd när vaccinerade smittas

Vaccinerade som smittas med covid-19 kan ha en mindre mängd virus i kroppen, enligt en ännu ej granskad studie. Arkivbild.
Vaccinerade som smittas med covid-19 kan ha en mindre mängd virus i kroppen, enligt en ännu ej granskad studie. Arkivbild.
CoronavirusetTT-Reuters

Annons

Annons

Även personer som vaccinerats mot covid-19 kan fortfarande bli smittade. Men en israelisk studie, som ännu inte granskats, visar att mängden virus är betydligt mindre än hos smittade som inte vaccinerats.

Forskarna har jämfört mängden virus i tester tagna i näsa och hals på både vaccinerade och icke-vaccinerade personer som smittats. Hos de personer som fått en första dos vaccin minst tolv dagar tidigare var mängden virus en fjärdedel så hög som hos ovaccinerade.

Mängden virus hos en smittad person är kopplat till hur smittsam den är och också till hur svårt sjuk personen blir.

Forskarna har inte mätt virusmängd över tid hos de smittade personerna och har heller inte undersökt i vilken utsträckning de faktiskt fört smittan vidare, vilket skulle ge mer tydlig indikation på om vaccinet kan minska smittspridning. Trots det skriver forskarna i en rapport inför granskningen att "de minskade virusmängderna pekar mot en lägre smittsamhet som ytterligare visar på vaccinets effekt mot smittspridning".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss