-
+

Ministern hoppas på rekyl för brittisk handel

Anna Hallberg (S), utrikeshandelsminister, laddar upp för en nystart för samarbetet med Storbritannien efter brexit. Arkivbild.
Anna Hallberg (S), utrikeshandelsminister, laddar upp för en nystart för samarbetet med Storbritannien efter brexit. Arkivbild.
BrexitTT

Trots brexit hoppas Sveriges handelsminister Anna Hallberg (S) på en rekyl uppåt för svensk handel med Storbritannien i år – efter fjolårets kollaps.

Hon tror samtidigt att britterna utanför EU kan bli en ny kraft för mer frihandel i världen.

Annons

Annons

Nu ska vi göra mer affärer ihop och nu ska vi påverka handelspolitiken globalt, säger Anna Hallberg till TT efter att ha haft ett första möte med sin brittiske kollega Greg Hands sedan årsskiftet.

Sedan de sågs senast har Storbritannien till slut lämnat EU:s inre marknad. Handeln regleras i stället av ett nytt avtal mellan EU och Storbritannien, som kom på plats i sista minuten.

Lågt hängande frukter

Den nya handelsrelationen ställer främst till det för små företag, utan rutiner för att hantera handel med länder utanför EU, enligt Hallberg. Men hon tror att även de kommer att vänja sig och påminner om att 30 procent av svensk export redan faktiskt går till länder utanför EU.

Hon beskriver avtalet mellan EU och Storbritannien som i grunden bra, men tillägger att det finns onödiga problem som går att lösa ganska enkelt och att det nu är viktigt att man också ser över vad som kan förbättras i avtalet.

Vi har redan hört att man behöver se över hur det funkar med tillstånd, transporter och logistik. Det finns vissa buggar i flödena, som går att lösa snabbt. Vi ska plocka de här lågt hängande frukterna så fort det bara går, för att underlätta handeln, säger hon.

Arbetet med detta sker i första hand i en rad kommittéer, med representanter från EU och den brittiska sidan.

Där ska vi vara aktiva, säger Hallberg.

Det handlar bland annat också om att börja godkänna brittiska yrkeskvalifikationer i EU och vice versa och underlätta för digitala flöden mellan Storbritannien och EU.

Det är problem som skulle kunna gå att lösa med fortsatta förhandlingar. Det är upp till EU naturligtvis, att förhandla det vidare. Det ska man göra också, säger Hallberg.

Samtidigt planerar hon att tillsammans med sin brittiska kollega att arrangera ett gemensamt så kallat Business Forum, någon gång i slutet av året eller nästa år.

Där vill vi involvera våra företag och näringsliv, olika sektorer som är intresserade, och göra ett avstamp för att samarbeta bättre, säger hon.
Näringslivet måste in i det här och vi ska hjälpa till, tillägger hon.

Annons

Annons

Handeln föll rejält

Sveriges handel med Storbritannien föll rejält i fjol, betydligt mer än nedgången i handeln med EU.

Vi ska få tillbaka exporten till tidigare nivåer. Det måste vara en målsättning. Sedan ska vi öka den, säger Hallberg.

Investeringarna mellan länderna ska också upp, enligt Hallberg.

Hon bekräftar samtidigt att det finns en risk för att drastiska ändringar i exempelvis statsstöd, miljökrav, arbetsrätt och skatter i EU eller Storbritannien kan skapa obalanser i relationen och sluta med en tullkonflikt.

Naturligtvis ska vi uppmärksamma om det skulle komma nya regler på någon sida av kanalen som gör att det känns som att vi inte längre har en jämn spelplan. Det finns ett institutionellt ramverk för det, för att processa och väcka talan mot varandra, säger Hallberg.

Men hon varnar för att gå händelserna i förväg när det gäller detta.

Dialogen finns där. Den goda viljan finns. Och hittar vi exempel på att handelshinder uppstår ska vi försöka lösa dem så snabbt som möjligt.

Hallberg saknar redan sina brittiska kollegor i den handelspolitiska debatten med kollegor i EU. För att fylla delar av tomrummet har hon tagit initiativ till en arbetsgrupp med kollegor från sju andra EU-länder som vill motverka protektionistiska tendenser och främja en frihandelslinje.

Det kallades först Stockholm 6. Sedan anslöt även Irland och Estland, så nu är vi Stockholm 8.

"Jätteviktigt möte"

Förutom Estland, Irland och Sverige ingår Danmark, Finland, Nederländerna, Tjeckien och Tyskland i Stockholm 8 – länder med regeringar som samordnar sig handelspolitiskt inför EU-möten.

När det gäller den globala arenan ser jag också möjligheter. Där blir Storbritannien nu en egen röst som kan driva frihandelsfrågor tillsammans med länder som USA och Sydkorea inom Världshandelsorganisationen WTO.

WTO-mötet sommaren 2020 ställdes in och organisationen har under flera år på olika sätt motarbetats av den förre USA-presidenten Donald Trump och hans regering. Med Joe Biden i Vita huset hoppas Hallberg på att reformer av WTO ska kunna genomföras, som gör organisationen relevant för att reglera internationella handelskonflikter igen.

Där är Storbritannien verkligen en partner till oss, för att åstadkomma detta, säger hon.

Siktet är inställt på ett fysiskt WTO-möte i höst.

Det blir ett jätteviktigt möte.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss