A-
A+

Ministern tros få Sugas stöd att leda Japan

Taro Kono, ministern som ansvarar för det japanska vaccinationsprogrammet, pekas ut som premiärminister Yoshihide Sugas favorit att efterträda honom. Arkivbild.
Taro Kono, ministern som ansvarar för det japanska vaccinationsprogrammet, pekas ut som premiärminister Yoshihide Sugas favorit att efterträda honom. Arkivbild.
JapanTT-AFP

Japans premiärminister Yoshihide Suga kommer att ställa sig bakom vaccinationsmininstern Taro Kono som sin efterträdare, rapporterar japanska medier.

Annons

Annons

Yoshihide Suga meddelade på fredagen att han inte kommer att ställa upp för omval som partiet LDP:s ledare i slutet av september. Nu rapporterar japanska medier att han vill att Taro Kono, ministern som ansvarar för det japanska vaccinationsprogrammet, efterträder honom.

Kono, som ännu inte har meddelat om han är intresserad av jobbet, är populär bland unga. 58-åringen har bland annat byggt mycket av sitt stöd på plattformen Twitter där han har 2,3 miljoner följare – en ovanlighet i Japan där politiken domineras av äldre män utan närvaro på sociala medier.

En annan som nämns som favorit att ta över partiledarskapet är den tidigare utrikesministern Fumio Kishida. Han har sagt att han är villig att ta sig an rollen som partiledare.

Den som vinner LDP:s partiledarval blir med största sannolikhet också premiärminister efter valet senare i höst. Partiet ser visserligen ut att förlora sin majoritet i underhuset, men kan med hjälp av koalitionspartner behålla kontrollen.

Suga tog över så sent som september i fjol då hans företrädare Shinzo Abe avgick på grund av hälsoskäl. Abe är den premiärminister i Japan som har suttit längst – åtta år. Innan han tillträdde hade landet avverkat sex premiärministrar på lika många år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!