A-
A+

Ministern vill ge kulturen ökat stöd

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S). Arkivbild.
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S). Arkivbild.
KulturTT

Regeringen kommer att föreslå ytterligare medel för att stötta kulturbranschen efter införandet av de nya pandemirestriktionerna. Det säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) till TT.

Annons

Annons

Kulturbranschen är i kris efter att nya restriktioner har införts i coronapandemins spår, som bland annat begränsar antalet deltagare på offentliga tillställningar. Många efterlyser nu nya krisstöd, vilket kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) också utlovar.

Först och främst vill jag understryka att den dryga miljard som redan har aviserats, den jobbar vi på att den ska komma ut så fort det bara går. Förutom det kommer regeringen också att föreslå medel för att stötta kulturen ytterligare. Exakt hur är för tidigt att säga men det pågår redan nu arbete med det, säger hon.

TT: När kan branschen vänta sig besked?

Jag kommer att ha ett samtal med berörda stödmyndigheter, och det har jag löpande redan. Nästa vecka kommer jag att träffa branschen i ett nytillsatt branschråd som heter kris- och återstartsrådet, och då hoppas jag kunna lämna ytterligare besked och ha en dialog med branschen kring hur det ser ut och vad den önskar sig ytterligare.

Andra aktuella stödåtgärder är enligt kulturministern att de ordinarie omställnings- och omsättningsstöden återinförs från och med december 2021 till och med januari 2022. Dessutom förlängs evenemangsstödet till den 31 mars i år.

Christer Nylander (L), ordförande i kulturutskottet, vill att flera partier ska diskutera långsiktigt goda villkor för kulturen och uppmanar regeringen att snarast bjuda in oppositionen till kulturpolitiska samtal.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.