A-
A+

Ministerns svar: Regelverket fungerar

Anna Hallberg, utrikeshandelsminister med ansvar för Exportkreditnämnden. Arkivbild.
Anna Hallberg, utrikeshandelsminister med ansvar för Exportkreditnämnden. Arkivbild.
PolitikTT

Ansvarigt statsråd Anna Hallberg (S) säger att Exportkreditnämndens besked om att dra tillbaka kreditofferter i Belarusaffären visar att regeringen ställer tillräckliga krav.

Det signalerar att regelverket fungerar.

Annons

Annons

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg vill inte recensera myndighetens beslut. Men hon säger att de villkorade offerterna dras tillbaka med anledning av de högt ställda krav regeringen har på Exportkreditnämnden (EKN) om att ta hänsyn till kränkningar av mänskliga rättigheter.

EKN:s beslut efter det förfuskade presidentvalet i augusti var en villkorad offert. Jag har som minister naturligtvis kunnat konstatera att man gjort en grundläggande analys och kommit fram till att man inte kan gå vidare. Jag menar att då har vi ett regelverk som inte möjliggör affärer i den här situationen, säger Anna Hallberg.

Samtal med EKN

TT: Så du menar att allt fungerar som det ska?

Jag vill som sagt inte recensera det enskilda beslutet, men vi har en löpande uppföljning av myndigheten i vår dialog och i efterhand gällande processer och regelverk, det kommer vi göra nu framöver också.

Enligt Hallberg ska svenska företag kunna få stöd för export även till svåra länder eftersom exporten kan utgöra en "positiv kraft" i fråga om hållbarhet. Det kan leda till satsningar som kommer medborgarna till godo.

Det här är ett svårt uppdrag som myndigheten har men vi ska, både från våra ambassader och EKN, främja svenska exportföretags lösningar i sådana här länder om vi kan säkerställa att mänskliga rättigheter efterlevs i de här företagen, och det har man inte kunnat i det här fallet.

TT: Finns det inget utrymme för självkritik här? EKN tar upp frågan att de borde ha hanterat det här på ett annorlunda sätt.

Jo, och det är naturligtvis någonting vi måste följa upp med myndigheten i efterhand, säger Anna Hallberg.
De här högst ställda kraven som regeringen har måste vi hela tiden utvärdera att EKN har tagit till sig.

Annons

Annons

Vill ha klarhet

Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Vänsterpartiet vill ha mer klarhet i frågan om regeringens hantering av Belarus, med bakgrund mot både sanktioner, det nedtvingade Ryanair-planet och EKN:s offerter.

Därför kallas utrikesminister Ann Linde (S) till utrikesutskottet, men hon hänvisar till att frågan om EKN ligger under Hallberg.

Jag kommer gå dit även denna gång för jag är ansvarig minister för Exportkreditnämnden och handelsfrämjandet. I det avseendet ser jag det som naturligt att svara på frågor från riksdagen, säger Hallberg.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!