Minksmittan hotar handbolls-EM

Isabelle Gulldén och Sveriges EM-grupp ska spelas i Nordjylland, som stänger ner. Arkivbild.
Isabelle Gulldén och Sveriges EM-grupp ska spelas i Nordjylland, som stänger ner. Arkivbild.
HandbollTT-Reuters

Danmark stänger ner sju kommuner för att stoppa spridningen av den nya mutationen av covid-19 som kommer från minkar.

Det kan sätta käppar i hjulet för handbolls-EM.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Med hårda restriktioner, som liknar de som infördes i Danmark under den första vågen av covid-19 i våras, ska sju kommuner i den norddanska regionen Nordjylland stoppa spridningen av smittan.

Det muterade coronaviruset har spridits bland minkar och har nu hittats bland människor, vilket oroar världshälsoorganisationen WHO. Minst tolv danskar har smittats av viruset och elva av dem i Nordjylland.

De nya restriktionerna rör bland annat resor och ska gälla fram till den 3 december – samma datum som damernas handbolls-EM börjar och Sverige spelar mot Tjeckien.

Mästerskapet ska spelas i Norge och Danmark och Sveriges grupp är planerad att spelas i danska Fredrikshamn, i en av de drabbade kommunerna.

Vi ska prata med Fredrikshamn om vad som är möjligt och omöjligt. Vi ska nog hitta en lösning, säger danska handbollsförbundets ordförande Per Bertelsen till Ekstra Bladet.

Att flytta Sveriges EM-grupp till Herning, där Danmarks grupp ska spela, är ett alternativ längre fram.

Det är en möjlig lösning. Danmarks grupp spelar varannan dag, så det finns kapacitet till det. Men vi är lojala till Fredrikshamn till att vi tvingas ta ett annat beslut, och ja... då får vi titta på det, säger Bertelsen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons