Minkvirus portar danskar från Storbritannien

Miljoner minkar ska avlivas i Danmark efter att coronavirus upptäckts på minkfarmar. Arkivbild.
Miljoner minkar ska avlivas i Danmark efter att coronavirus upptäckts på minkfarmar. Arkivbild.
DanmarkTT

Storbritannien har infört ett omedelbart inreseförbud för danskar efter utbrott av coronavirus på danska minkfarmar.

I Danmark har avlivningen av alla landets minkar börjat.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Målet är att alla minkar ska vara avlivade måndagen den 16 november, säger hälsominister Magnus Heunicke vid en presskonferens enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Danmark har infört hårda restriktioner i flera kommuner i Nordjylland efter att coronavirus på minkfarmar har muterat där och spridit sig till människor. Tidigare i år har över 200 människor fått någon typ av muterat virus. Minst ett av dem, som kallas kluster 5, har spridits till elva människor och kan vara motståndskraftigt mot kommande vacciner.

Massavlivning av mink

Den danska regeringen har beslutat att samtliga minkar i landet ska avlivas. Enligt polisen handlar det om mellan 15 och 17 miljoner djur. En del av de avlivade minkarna kommer att grävas ned, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Magnus Heunicke säger att regeringen måste agera när myndigheterna så tydligt säger att det finns en risk för folkhälsan.

Är det något som vi har lärt oss är det att i de länder som har agerat för sent så har man tappat kontrollen på viruset.

Tyra Grove Krause, avdelningschef vid Statens serum institut, säger att trots att kluster 5-varianten inte hittats sedan september har hon inga tvivel om att det är rätt beslut att avliva minkarna.

Även om den varianten har försvunnit finns det en risk för nya varianter med en fortsatt minkuppfödning. Och då hade vi kunnat få kluster 6 eller kluster 7, säger hon enligt Ritzau.

Annons

Annons

Stopp för danskar

Inreseförbudet för danskar trädde i kraft på lördagsmorgonen. "Besökare som anländer till Storbritannien från Danmark kommer inte att tillåtas inträde i Storbritannien", skriver transportminister Grant Shapps på Twitter.

Personer som inte är brittiska medborgare, och som varit i eller rest genom Danmark senaste 14 dagarna, kommer också att nekas inträde enligt Shapps, medan britter som varit i Danmark ska självisolera sig i två veckor.

Det brittiska inreseförbudet för danskar ska utvärderas efter en vecka, skriver Reuters.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons