A-
A+

Minornas främste fiende Magawa är död

Minletaren Magawa, som hedrats med guldmedalj för sina insatser i Kambodja, är död. Arkivbild.
Minletaren Magawa, som hedrats med guldmedalj för sina insatser i Kambodja, är död. Arkivbild.
KambodjaTT

Råttan Magawa, som räddat otaliga liv i Kambodja, är död.

Annons

Annons

Kanske har Magawa räddat fler människoliv än någon annan råtta, då den med lätthet kunnat spåra försåtligt dolda minor i det Kambodja som årligen ser människor lemlästas och dö av sprängämnena som är kvar från 1970-talets inbördeskrig.

Magawa har dessutom som första råtta förlänats med djurvärldens kanske finaste förtjänstmedalj i guld från organisationen PDSA för sina insatser.

Under sin fem år långa karriär har Magawa sniffat fram över 100 landminor. Råttan kunde beta av ett område stort som en tennisplan på 20 minuter, något som tar en mänsklig minröjare mellan en och fyra dagar.

Den 1,2 kilo tunga och 70 centimeter långa Magawa föddes i Tanzania, men tränades för sin uppgift i Kambodja av den belgiska organisationen Apopo, skriver brittiska BBC.

Magawas lätta tyngd och smidighet gjorde att minorna inte utlöstes vid beröring.

Magawa pensionerades i juni i fjol, och "brukade leka med sin vanliga entusiasm" skriver organisationen, men den senaste veckan "började han att bli långsammare, sova mer middag och förlora sitt matintresse", enligt Apopo som lämnade dödsbeskedet, men som fortsätter att utbilda minråttor.

Hjälten och förebilden Magawa blev 8 år gammal.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.