Minskat stöd för Socialdemokraterna

Socialdemokraternas partiledare och statsminister Stefan Löfven i augusti. Hans parti går nu bakåt i opinionssiffrorna.
Socialdemokraternas partiledare och statsminister Stefan Löfven i augusti. Hans parti går nu bakåt i opinionssiffrorna.
PolitikTT

Socialdemokraterna backar i den första sammanställningen av opinionsmätningar efter sommaren. Tappet efter en uppåtgående trend under vårens mätningar.

Annons

Annons

Socialdemokraterna går från 30,4 procent i Svensk väljaropinions junimätning till 27,9 procent nu. Det visar den sammanvägning av flera mätningar som Kantar Sifo gör för Sveriges Radio Ekot.

Såväl Moderaterna som Sverigedemokraterna ökar marginellt i sammanställningen, med omkring en procentenhet vardera. Moderaterna får 20,6 procent och Sverigedemokraterna 19,8. För övriga partier är förändringarna mindre. Liberalerna och Miljöpartiet ligger därmed fortsatt under riksdagsspärren.

Minskningen för Socialdemokraterna kommer efter en vår där partiet stadigt gick upp i opinionen, då coronapandemin var den dominerande frågan. Som högst noterade S 31,4 procent under våren. Den nya nedåtgående kurvan var inte oväntad, säger Kantar Sifos opinionschef Toivo Sjörén till radion.

Det första stadiet (under pandemin) är att man går upp, det blir en nationell sammanslutning kring de som är ledare. Det är därför det blev den här exceptionella uppgången för Socialdemokraterna som vi aldrig sett tidigare. Det är snarast en liten återgång, men betydligt bättre än före coronan, säger Sjörén.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons