A-
A+

Minst 15 dödade i attacker i Haiti

Beväpnade och maskerade polismän under en protest som genomfördes av en missnöjd avdelning av den haitiska polisen. Bild från mars i år.
Beväpnade och maskerade polismän under en protest som genomfördes av en missnöjd avdelning av den haitiska polisen. Bild från mars i år.
HaitiTT-AFP

En journalist och en oppositionsaktivist finns bland de minst 15 människor som har dödats i ett nattligt angrepp i Haitis huvudstad Port-au-Prince.

Annons

Annons

Det dödliga våldet beskrivs av myndigheterna som hämndattacker efter att en polisman mördats några timmar tidigare.

Som en reaktion på mordet på Guerby Geffrard (den dödade polismannen), har hans allierade i morse samordnat skjutningar som har resulterat i 15 fredliga medborgares död, säger den nationella polischefen Leon Charles på en presskonferens.

Geffrard var talesperson för ett polisförbund som har en öppen konflikt med landets polismyndighet. Han sköts till döds några timmar tidigare i samma stadsdel som de dödliga attackerna.

Bilder som visar journalisten Diego Charles döda kropp på gatan och hur den politiska aktivisten Antoinette Duclair har skjutits ihjäl i sin bil har cirkulerat på sociala medier i Haiti och upprörda invånare har protesterat mot våldet genom att sätta eld på bildäck.

Människorättsaktivister i landet kritiserar polischefens uttalande och anser att det är oansvarigt att så lättvindigt peka ut Geffrards polisförbund som ansvariga för morden.

Våldet har ökat kraftigt i Haiti det senaste året, med väpnade konflikter mellan rivaliserande gäng.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!