Minst två skadade vid icke-muslimsk gravplats

Frankrikes president Emmanuel Macron.
Frankrikes president Emmanuel Macron.
SaudiarabienTT-AFP

Minst två personer har skadats vid en explosion under en ceremoni vid en icke-muslimsk begravningsplats i staden Jidda i Saudiarabien.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

"Den årliga ceremonin till minne av första världskrigets slut på den icke-muslimska kyrkogården i Jidda, med flera konsulat närvarande, däribland Frankrikes, var målet", skriver det franska utrikesdepartementet i Paris i ett uttalande.

Enligt texten användes en hemmagjord sprängladdning vid explosionen och flera personer skadades.

Vid ceremonin medverkade amerikanska, brittiska, franska, grekiska och italienska diplomater, och i ett gemensamt uttalande från ländernas ambassader fördöms den "fega attacken".

"Fick panik"

En grekisk diplomatisk källa säger att en grekisk polis som bor i Saudiarabien skadades, och även en brittisk medborgare tros ha fått skador. Den statliga saudiska tv-kanalen Ekhbariya rapporterar att också en lokal polisman skadats lindrigt.

"Säkerhetstjänsterna kommer att starta en utredning om aggressionen under en samling av ett antal konsuler i Jidda", rapporterar Ekhbariya.

Explosionen inträffade under ett tal av Frankrikes konsul, enligt vittnet Nadia Chaaya.

Vi fick panik och rädda för att det skulle komma en andra explosion. Vi lämnade kyrkogården och tog oss ut på gatan och alla tog sig därifrån åt olika håll, säger hon.

Annons

Annons

Försämrade relationer

Relationen mellan Frankrike och flera muslimska länder har försämrats under senare tid sedan president Emmanuel Macron attackerat våldsbejakande islamism i ett försvar av yttrandefriheten efter mordet på en fransk lärare som visat sina elever karikatyrer av profeten Muhammed under en lektion.

Efter blodiga dåd den senaste tiden i Paris, Nice och Wien har Frankrike stärkt sitt gränsskydd. I samband med ett webbmöte på tisdagen om terrorbekämpning utlovade både Frankrike och EU även inom kort nya förslag i kampen mot extremism.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons