Missa inte detta på Stockholms filmfestival

Frances McDormand spelar huvudrollen i 'Nomadland', som redan betraktas som en Oscarskandidat. Filmen visas under Stockholms filmfestival. Pressbild.
Frances McDormand spelar huvudrollen i "Nomadland", som redan betraktas som en Oscarskandidat. Filmen visas under Stockholms filmfestival. Pressbild.
FilmTT

Stockholms filmfestival tacklar pandemin genom att bli en delvis digital festival – med celebra gäster på Zoom och ett antal titlar på en ny strömningstjänst. Här kommer sju tips på festivalen, som äger rum 11–22 november.

Annons

Annons

Svenskättade Isabella Rossellini ser fram emot att få hälsa på publiken i Stockholm. Stjärnan är en av filmfestivalens hederspristagare och ska medverka i ett Zoom-samtal. Arkivbild.
Svenskättade Isabella Rossellini ser fram emot att få hälsa på publiken i Stockholm. Stjärnan är en av filmfestivalens hederspristagare och ska medverka i ett Zoom-samtal. Arkivbild.
Klassikern 'Pinocchio' får ny form i regissören Matteo Garrones händer. Filmen visas på Stockholms filmfestival. Pressbild.
Klassikern "Pinocchio" får ny form i regissören Matteo Garrones händer. Filmen visas på Stockholms filmfestival. Pressbild.

Festival on demand.

Fler titlar än vanligt görs tillgängliga digitalt under festivalen. Som konstnären Ai Weiweis dokumentär "Vivos", om de 43 försvunna studenter som fördes bort under en resa genom Iguala, Guerrero i Mexiko. Eller "One night in Miami" av Regina King, ett fiktivt drama där storheter som Malcolm X och Muhammad Ali under en kväll diskuterar medborgarrättsrörelsen och svartas villkor i USA.

"Yung Lean: In my head"

Filmen om den mytomspunne svenske rapparen är regisserad av Henrik Burman, med Jonatan Leandoer Håstad som Yung Lean och Yung Lean i rollen som Jonatan Leandoer Håstad. Filmen skulle ha haft sin världspremiär på anrika Tribeca Film Festival, som ställdes in på grund av corona, och visas nu för första gången för publik.

"Nomadland"

Oscarsbuzzet är redan högt om den här Venedig-vinnaren av Chloé Zhao med Frances McDormand i huvudrollen. Den handlar om en 60-årig kvinna som har förlorat allt efter finanskrisen och ger sig av på en nomadliknande resa genom ett USA i marginalerna.

Närkontakt med hedersgästerna

Martin Scorsese och Isabella Rossellini är två av festivalens mest namnkunniga pristagare i år. De kommer av pandemi-skäl inte till Stockholm men medverkar via Zoom den 13 respektive 12 november, i samtal som biopubliken kan vara med i.

"The truffle hunters"

Dokumentär som fått ett varmt mottagande på flera festivaler, bland annat på Sundance. Den är producerad av Luca Guadagnino och visar de lyckliga få som vet hemligheten bakom den vita albatryffeln, en exklusiv tryffel i norra Italiens skogar, som inte kan odlas eller hittas av någon, förutom av en liten grupp hundägare.

"Shorta"

Actionthriller möter samhällskritik i det danska dramat "Shorta" (som betyder polis på arabiska). I centrum står poliserna Høyer och Andersen, som patrullerar genom Svalegaarden, ett getto-liknande utsatt område i Köpenhamn, när ett upplopp plötsligt briserar. Har visats i Venedig och landar mitt i dagens debatt om hårdare straff och segregation.

Lär mer om Italien

Årets fokusland på festivalen är Italien. Förutom tryffelfilmen ovan ingår ett antal titlar, däribland hederspristagaren Matteo Garrones ("Gomorra", "Tale of tales") vuxenversion av sagan "Pinocchio" med Roberto Benigni i rollen som träsnidaren Gepetto. Ett annat alternativ är "The ties" av Daniele Luchetti, som har kallats för en italiensk motsvarighet till det amerikanska skilsmässodramat "Marriage story".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons