A-
A+

Misstanken: Så planerade pojken skolattacken

I den åtalade 16-åringens rum fanns bland annat flera knivar och föremål med nazistiska symboler. På måndagen meddelar Alingsås tingsrätt dom i målet.
I den åtalade 16-åringens rum fanns bland annat flera knivar och föremål med nazistiska symboler. På måndagen meddelar Alingsås tingsrätt dom i målet.
BrottTT

Attacken ska ske en torsdag. 16-åringen har gjort en lista på vilka han ska döda eller skada, och diskuterat musikval med en vän som tidigare dömts för en skolattack.

Två månader senare grips han för planerna. På hans rum hittas ett "manifest", knivar och en dödskallemask.

"Ingen vet vad jag har planerat. Inte ens min bästa vän."

Det skriver den 16-åriga pojken till en vän på Snapchat i slutet av januari. Två månader senare grips han, misstänkt för att ha planerat en dödlig skolattack i Göteborgsområdet. I dag meddelas domen.

Enligt åtalet har pojken skaffat flera knivar, en skyddsväst och maskering med dödskallemotiv att ha på sig vid dådet. Vid en husrannsakan hittas en text som han själv kallar sitt manifest, där han uttrycker högerextrema åsikter.

Polisen hittar också en lista på personer i skolan där han skrivit "döda" eller "skada". På listan pekas särskilt en skolkamrat ut, en pojke vars schema 16-åringen dessutom sparat på sin dator.

I oktober åtalades han för bland annat förberedelse till mord på den utpekade pojken och "andra slumpmässigt utvalda personer" på skolan.

"Typ radikaliserad"

När polisen gör en husrannsakan hittas en teckning i pojkens rum. I förhör förklarar pojken att den föreställer tre personer: mannen som dödade tre personer i skolattacken i Trollhättan 2015, 18-åringen som dödade två lärare på Malmö latinskola 2022 och tonåringen som dömts för att ha knivhuggit en lärare i Eslöv.

I förhör berättar han att han ser den förstnämnda som en förebild. I chattkonversationer med vänner skriver han att han "ska göra en Trollhättan".

16-åringen ägnar mycket tid åt högerextrema grupper på sociala medier, där han utbyter tankar med likasinnade. Av polisen får han frågan om åsikterna han uttrycker är på skämt, eller om det finns ett allvar i dem.

Ett visst allvar. Jag har typ blivit radikaliserad, svarar pojken.

När han blir arg fantiserar han om att attackera de som varit elaka mot honom i skolan. Samtidigt, säger 16-åringen i polisförhör, är det bara fantasier – ett sätt att göra sig av med aggressioner efter konflikter.

Han säger också att han inte skulle vilja döda någon på riktigt.

Jag hade nog inte vågat göra något.

På sociala medier kommer han enligt utredningen i kontakt med två personer som tidigare utfört skoldåd. Den ena är dömd för att ha knivhuggit en lärare och en elev i Kristianstad i fjol, den andra för att ha knivhuggit en lärare i Eslöv 2021.

Diskuterar musikval

Med den sistnämnda diskuterar han musikval för dådet på sociala medier.

"Jag gjorde misstaget att ta för lugna låtar", skriver vännen till 16-åringen.

Enligt åtalet skulle attacken ha skett den 11 maj i år. I förhör uppger 16-åringen att det är för att han har sovmorgon på torsdagar och att han då skulle haft mer tid att förbereda sig.

"Den enda nackdelen är att vad fan ska min farmor och farfar tro", skriver han till en vän på Snapchat.

Pojken står även åtalad för brott mot vapenlagen samt brott mot lagen om explosiva varor eftersom han haft två patroner samt en mindre mängd explosiva varor i sitt rum.

Klockan 11 på måndagen meddelar Alingsås tingsrätt dom i målet. Åklagare Karin Andersson har yrkat på ungdomsövervakning som straff.

Straffvärdet som jag ansåg att det landar på motsvarade ungdomsövervakning, det är snäppet över ren ungdomsvård så att säga, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.