A-
A+

Misstanken: Vann mångmiljonavtal efter mutor

Fyra personer åtalas för mutbrott i samband med Region Skånes upphandling av ett digitalt vårdverktyg. De misstänkta oegentligheterna uppmärksammades först av SVT:s Uppdrag Granskning. Arkivbild.
Fyra personer åtalas för mutbrott i samband med Region Skånes upphandling av ett digitalt vårdverktyg. De misstänkta oegentligheterna uppmärksammades först av SVT:s Uppdrag Granskning. Arkivbild.
BrottTT

Hundratals miljoner stod på spel när Region Skåne skulle upphandla ett nytt vårdverktyg. Nu åtalas leverantören av verktyget för att ha mutat tre av regionens anställda. Men försvarsadvokaten är övertygad om att hans klient kommer att frias.

Annons

Annons

Han har fullständigt rent samvete, säger advokat Lars Kruse.

Enligt åklagaren ska tre regionanställda ha erbjudits optioner eller delägarskap i det bolag som vann upphandlingen och de åtalas nu för grovt tagande av muta. I gengäld ska de ha delat hemlig information som var avgörande för att den åtalade leverantören skulle vinna upphandlingen.

Åklagaren menar att avtalet inte bara inneburit en ekonomisk skada för Region Skåne, utan att det även hade kunnat medföra hälsorisker för patienterna, eftersom det digitala vårdverktyget inte var så grundligt testat och vetenskapligt baserat som förespeglades.

Massor av professorer och läkare har hört av sig till mig och berättat att här har det förelegat en fara för patientsäkerheten, säger Thomas Forsberg, åklagare vid Riksenheten mot korruption.

Täta kontakter

Genom beslag av de inblandades datorer och telefoner har polis och åklagare fått inblick i deras chattrafik, som enligt åklagaren visar på täta kontakter långt innan Region Skånes upphandling inleddes.

Han hävdar att de regionanställda har delat sekretessbelagd information till leverantören.

Han har dessutom fått tips om konkurrenternas anbud och hur starka de är och vilket pris man ska ange för att regionen ska acceptera avtalet, säger Thomas Forsberg.

Trots att konkurrenterna lade avsevärt lägre bud vann den mutmisstänkte leverantören upphandlingen.

Försvarsadvokat Lars Kruse säger att han med tillförsikt ser fram emot rättegången, som inleds den 22 mars i Malmö tingsrätt. Han räknar med att hans klient kommer att frikännas, men vill inte gå in på hur den åtalade leverantören försvarar sig mot anklagelserna.

Jag tänker inte föregripa min klients egen berättelse som kommer att komma i domstolen, säger advokaten.

Annons

Annons

Stora förmåner

Åklagaren menar att de inblandade gjort sig skyldiga till grova brott eftersom det är så stora förmåner som erbjudits.

De har erbjudits arbete, optioner och delägarskap i leverantörens bolag, säger han.

Två av de regionanställda åtalas också för grov trolöshet mot huvudman och leverantören för anstiftan eller medhjälp till trolöshet. Åklagaren anser att de har missbrukat sin anställning som tjänstemän i Region Skåne.

Via Region Skåne upphandlade sedan även Region Västra Götaland vårdverktyget och totalt var de båda avtalen värda cirka en miljard kronor.

När misstänkta oegentligheter uppmärksammades av SVT:s Uppdrag granskning avbröt dock de båda regionerna samarbetet med företaget.

Rättat: I tidigare versioner uppgavs felaktigt att samtliga de tre regionanställda som åtalas var tjänstemän, men en av dem hade en annan yrkesroll inom regionen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!