A-
A+

Misstänkt är död – bombutredning fortsätter

En man i 50-årsåldern, som varit misstänkt och efterlyst för explosionen i Göteborgsstadsdelen Annedal, har hittats död i Göta älv.
En man i 50-årsåldern, som varit misstänkt och efterlyst för explosionen i Göteborgsstadsdelen Annedal, har hittats död i Göta älv.
BrottTT

Mannen som var efterlyst för att ha orsakat explosionen och branden i ett bostadshus i Göteborg har hittats död. Men utredningen om själva bombdådet fortsätter.

Vi har en hyfsad idé om vad som hänt, säger Anders Börjesson, polisens kommenderingschef.

Annons

Annons

– Det är tråkigt att vi funnit honom avliden. Samtidigt är det skönt på något sätt att vi fått ett besked. Vi har ju letat efter honom i många dagar, säger Anders Börjesson. Arkivbild.
– Det är tråkigt att vi funnit honom avliden. Samtidigt är det skönt på något sätt att vi fått ett besked. Vi har ju letat efter honom i många dagar, säger Anders Börjesson. Arkivbild.
I husets nedre plan fanns flera butiker. Några av dem är helt utbrända, bland annat än sportaffär som legat på platsen i 42 år. Arkivbild.
I husets nedre plan fanns flera butiker. Några av dem är helt utbrända, bland annat än sportaffär som legat på platsen i 42 år. Arkivbild.

Mannen, som var häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst, påträffades på onsdagen i Göta älv, vid Stenpiren i centrala Göteborg.

Han var i 50-årsåldern och hade koppling till det drabbade huset i stadsdelen Annedal. Han var häktad i sin utevaro och efterlyst. Misstankarna mot honom gällde i första hand mordförsök och grov allmänfarlig ödeläggelse.

Mannens död innebär att utredningen om misstankar mot honom inte drivs vidare. Åklagaren avför honom från utredningen, häver häktningen och drar tillbaka efterlysningen.

Det är tråkigt att vi funnit honom avliden. Samtidigt är det skönt på något sätt att vi fått ett besked. Vi har ju letat efter honom i många dagar, säger Anders Börjesson.

Utredning kan ta tid

Utredningen kring vad som hände i huset i Annedal fortsätter däremot. Under torsdagen kommer åklagaren att lämna tillbaka ärendet till polisen.

Polisen får ta över förundersökningsledningen för vi har inte längre någon misstänkt, säger kammaråklagare Maria Thorell.

Polisen kommer att driva förundersökningen vidare för att se om det kan klarlägga händelseförloppet och ta reda på om det finns några andra gärningsmän inblandade.

Det kan dra ut på tiden. Det är en ganska besvärlig miljö och komplicerad historia, säger Anders Börjesson.

Åklagaren Maria Thorell menar att det finns obesvarade frågor.

Mannen är ju inte dömd för något brott och det kan ju varit så att vi har haft fel och det inte är han. Eller så kan han ha agerat tillsammans med andra. Det måste utredas.

Annons

Annons

Först bekräftade

Det var Åklagarmyndigheten som först bekräftade att mannen som hittats död i Göta älv var den efterlyste. Larmet om en kropp i vattnet vid Stenpiren kom till polisen klockan 9.13 på onsdagen.

Vi tog, tillsammans med räddningstjänsten, upp den döda kroppen och sedermera har vi kunnat konstatera att det handlar om den person som var eftersökt, säger Fredrik Svedemyr, presstalesperson i polisregion Väst.

För närvarande finns inga misstankar om brott i samband med mannens dödsfall.

Men det kan ju komma att ändras eftersom vi ännu inte har någon obduktion, säger Maria Thorell.

Det råder också viss oklarhet kring kroppens status.

Det enda jag hört från teknikerna, och då är det inte uppgifter från en rättsläkare, är att mannen legat i vattnet mer än än dag men inte så lång tid som två veckor, säger Thorell.

Kraftig brand

Det var i tisdags i förra veckan som huset på Övre Husargatan i Göteborg skakades av en detonation. 140 lägenheter fick evakueras då en kraftig brand utbröt och giftig rök fyllde stora delar av huset.

Explosionen skapade panik bland de boende. Hettan och röken gjorde att människor tvingades ta sig ut på balkongerna. Några hissade sig ner med ihopknutna lakan. Andra togs om hand av en stegbil som snabbt kom på plats.

En mamma berättade hur hon flydde genom en rökfylld trappuppgång med en treåring i famnen och en sexåring i handen.

Många kom ut i bara morgonrock och tofflor. Den närbelägna Saronkyrkan hade ett tidigt bönemöte och medlemmar på plats kunde öppna kyrkan för de drabbade som erbjöds kläder från kyrkans secondhandaffär och frukost.

I husets nedre plan fanns flera butiker. Några av dem är helt utbrända, bland annat än sportaffär som legat på platsen i 42 år. Ingen vet i dagsläget när, eller ens om, de drabbade kommer att kunna flytta tillbaka.

Sexton personer fördes till sjukhus i samband med explosionen och branden i hyreshuset. Fyra av dem hade allvarliga skador.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.