Skillnaden i livslängd har vuxit markant i Sverige. De rikaste lever i snitt ett decennium längre än de med lägst inkomst. Även om Sverige är ett samhälle med välfärd som mål, har hälsoklyftorna i ökat. Livslängden i dag hänger i hög grad samman med inkomsten – och skillnaden är större än någonsin, skriver DN. Fatuma …
Om du funderar på att skaffa hund finns det en hel del att tänka på, det är till exempel viktigt att läsa på om den hundras du vill ha, så du vet om den passar för dig. Innan du skaffar hund tycker hunduppfödaren Helene Björkman i Sandviken att det är det viktigt att fundera på …
Tågtrafiken norrut från Göteborg har stått still sedan tidig tisdagsmorgon. Orsaken är ett misstänkt sabotage i höjd med Surte – där kopparkablar tros ha stulits. David vid Västtrafiks störningshantering bekräftar att det rör sig om ett omfattande stopp: “Vi har fått till oss att det rör sig om sabotage. Det är stopp i båda riktningar, …
Behandling av högt blodtryck kan ge mer än bara skydd mot stroke och hjärtinfarkt – den kan också skydda minnet och motverka demens. Redan efter några år med läkemedel syns en tydlig minskning av risken för kognitiv svikt och demens. Det visar en ny studie som nyligen publicerats i Nature Medicine. I studien deltog över …
Antalet 100-åringar har ökat med 20 procent de senaste fem åren när svenskarna blir allt äldre, men inte sjukare. Trots det står sjukvården inför utmaningar. Peter Nordström, överläkare och professor i geriatrik, vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, menar att det inte är överraskande att antalet 100-åringar i Sverige ökar, det skriver SVT. Att vi får …
Personliga assistenter med koppling till kriminella gäng är långt ifrån ovanligt, enligt en ny rapport. Många äldre reagerar med bestörtning. Under tisdagen blev det tydligt att något är allvarligt fel i svensk välfärd. En gemensam rapport från flera myndigheter, bland dem Försäkringskassan och Polisen, visar att en stor andel av de assistansbolag som används i …
När Gösta Knutsson fick hem vad som såg ut som en faktura för skötsel av sin systers gravsten anade han oråd, det finns nämligen ingen gravsten. Flera personer i Ulricehamn har fått hem ett brev med något som liknar en faktura, flera av dem har betalat då de trott att det de fått är en …
Den utdöda vargarten kallad jättevarg har nyligen återskapats, och forskare håller på att återskapa fler utdöda djurarter, här är sex av dem. Forskare håller på att återskapa sex utdöda djurarter, och det kan snart bli ännu fler, det skriver Aftonbladet. Jättevargen För ett par veckor sedan kom nyheten om att det amerikanska bioteknikföretaget Colossal Biosciences, …
Regeringen och finansminister Elisabeth Svantesson (M) har presenterat förslagen i budgeten för 2025 och i den finns inga förslag riktade till pensionärer, menar PRO. Åsa Lindestam, ordförande för Pensionärernas riksorganisation, PRO, konstaterar att regeringens vårbudget inte innehåller någon lösning på det så kallade skatteglappet, det skriver PRO Pensionären. “Skatteglappet” I regeringens budgetförslag får den som …
Ett hus såldes, ett arv skulle fördelas – men pengarna kom aldrig fram. Vad som började som ett rutinuppdrag för en jurist har utvecklats till en mångårig mardröm för en familj som förlorat en pappa och sambo. I centrum står en försvunnen summa på 1,2 miljoner kronor och en juridisk strid som ännu inte fått …
Ensamheten växer bland barn, och många saknar en vuxen att prata med. Det visar nya siffror från Mannerheims barnskyddsförbund – något som borde få alla mor- och farföräldrar att stanna upp och fundera. Ida Sandholm, koordinator på Mannerheims barnskyddsförbunds (MLL)hjälpande tjänster, förklarar siffrorna: ”Vi märker av att åldern på de barn som tar kontakt angående …
Fackförbundet Byggnads larmar om företag som gång på gång går i konkurs – för att sedan starta om med samma ägare. Nu efterlyser man lagändringar som kan sätta stopp för fusket. Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland, är en av de som larmar: “Det blir ju konstigt att utnyttja det här och leva på att …
Under en dramatisk förmiddag på Vasamuseet i Stockholm tog två klimataktivister sig olovligen upp på Vasaskeppets däck – en plats som är strikt förbjuden att beträda. Händelsen har väckt starka reaktioner, inte bara på grund av det olaga intrånget, utan också på grund av de potentiella konsekvenserna för ett av Sveriges mest värdefulla och ömtåliga …
Över 3 000 svenskar väntas ta steget och flytta till Spanien under 2025, enligt nya siffror från Statistiska Centralbyrån. Det är den högsta noteringen hittills och en fortsättning på en tydlig trend: Allt fler svenskar byter svenskt gråväder mot spansk sol. Stefan Thomsson, från Global Tax Sweden, håller i seminarier som guidar svenskar till att …
När Eva F. Dahlgren först stötte på ämnet dödshjälp var det genom ett gammalt dokument bland hennes farmors efterlämnade papper. Det var en berättelse om en kvinna som tagit sitt liv – och väckte frågor som blev startskottet för en lång personlig och journalistisk undersökning. Resultatet blev boken Om jag vore en hund, där hon …
Glad påsk önskar Ulf Elfving. Sverige har för en gångs skull gott om ägg i år, vilket bäddade för en glad påsk. Donald Trumps USA har det värre, och har bett om svenska ägg till påsk. Gärna det, tycker Ulf Elfving. Så länge han betalar en saftig tull, skriver han i denna krönika. Artikeln är …
Det finns en gen som gör labradorer mer benägna att äta för mycket, nu visar forskning att samma gen finns hos människor som är benägna att bli överviktiga. Den fetmaepidemi som drabbar människor speglas av en fetmaepidemi hos hundar. Ungefär 40-60 procent av alla hundar är överviktiga eller feta, det skriver Independent. För hundar, precis …
Att äldre använder smartphones och surfplattor kan vara mer än bara ett sätt att hänga med i tiden – det kan faktiskt gynna deras hjärnhälsa. En ny studie tyder på att teknikvanor kan spela en viktig roll i att bromsa mental försämring hos personer över 50. Bakom resultatet ligger en omfattande analys av 57 tidigare …
I Region Skåne har en granskning visat att ett antal anställda inom vården misstänks för narkotikamissbruk. Rapporten, som baseras på anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), identifierar 77 personer som bedöms utgöra en risk för patientsäkerheten. En betydande del av dessa fall handlar om missbruk av opioider, särskilt läkemedel som Oxikodon och Oxynorm. …
Varannan svensk drömmer om att pensionera sig i sydligare breddgrader. En ny undersökning visar tydliga preferenser – och stora skillnader beroende på ålder och region. Drömmen om ett liv i solen lever starkt hos många svenskar. Enligt en ny undersökning från Movestic, utförd av Kantar, svarar 51 procent av de tillfrågade att de vill bosätta …
Med stationer så djupa som hundra meter förändrar Stockholms nya tunnelbana hur man reser – och hur staden byggs. Ett av de mest ambitiösa tunnelbaneprojekten i Stockholms historia pågår just nu – och det sker långt under ytan. Utbyggnaden av tunnelbanan innebär inte bara nya sträckningar, utan också att vissa stationer, som Sofia på Södermalm, …
Under storhelger ökar risken för olyckor i hemmet och Agrias skadedatabas visar att det inte är ovanligt att hundar äter någonting olämpligt medan deras ägare firar. Hundratals hundar i Agrias bestånd drabbas varje år av ett vanligt och allvarligt symtom kallat främmande kropp, det är när någonting har fastnat i mag- och tarmkanalen. Alla hundar …
Allmänläkare i offentlig vård pressas allt oftare att skriva remisser åt patienter med privata sjukvårdsförsäkringar – även när det inte finns medicinska skäl. Det varnar forskaren John Lapidus för i en debattartikel i Dagens Nyheter. John Lapidus, som är forskare i ekonomisk historia vid Handelshögskolan i Göteborg, beskriver hur ett parallellt sjukvårdssystem har växt fram. …
Effektivitetsdelegationen ska effektivisera svensk sjukvård med hjälp av statliga bidrag. Men sammansättningen av gruppen får nu hård kritik från flera håll – inte minst för att endast en läkare ingår. Efter att Kalle Conneryd Lundgren, vd på vårdbolaget Kry, utsetts till enda läkare i effektivitetsdelegationen, har reaktionerna inte låtit vänta på sig. Magnus Isacson, ordförande …
När Stockholms stad valde att avveckla sin egen parkeringsapp, Betala P, var det många som höjde på ögonbrynen. Beslutet väckte både kritik och förväntningar. Nu står det klart att förändringen gynnat vissa alternativa appar – inte minst det privata företaget Parkster. MISSA INTE: Fritidshus på våren? Så undviker du dyra överraskningar. News55 Konkurrenterna stod redo …
När psykologen Bert Westerlundh avled 2017 i Lund lämnade han efter sig en till synes stillsam tillvaro. Han hade inga nära anhöriga, bodde ensam och levde ett diskret liv. Men i hans testamente fanns en instruktion: hela arvet, närmare fem miljoner kronor, skulle gå till ett buddhistiskt kloster i södra Indien. Trots att det fanns …
Forskare i Spanien har nyligen pekat ut fyra specifika livsmedel som verkar spela en viktig roll för att nå hög ålder – och samtidigt hålla kroppen vid god hälsa. Att leva ett långt och friskt liv handlar inte bara om gener, utan också om hur du lever. Under 2024 nåddes en ny topp med ett …
Dietisten Anna Hamilton menar att högt blodtryck kan försvinna med hjälp av god kost, hon tipsar om vilka näringsämnen som är viktiga. Anna Hamilton hävdar att många av hennes patienter har lyckats sänka sitt blodtryck med hjälp av sin kost, det skriver Sveriges Radio. “Jag har sett jättemånga patienter som jag har jobbat med där …
Läkarförbundet har avvisat SKR:s senaste bud om nytt kollektivavtal. Förbundet menar att förslaget innehåller försämringar snarare än förbättringar. Sedan det tidigare avtalet löpte ut den 31 mars har parterna försökt hitta en ny uppgörelse. Men när SKR lade sitt förslag i slutet av förra veckan landade det fel hos förbundets representanter. Efter helgens diskussioner kom …
När Kenneth Westlin fick sin nyservade bil hemkörd från verkstaden, hade han inte räknat med att Kronofogden skulle ta den. Den som körde bilen var nämligen skuldsatt – och myndigheten antog att bilen var hans. “Ska jag betala av en annan människas skuld?”, frågar Kenneth Westlin, 61 år. Kenneth, som är beroende av sin bil …
I sitt seniorboende i Örebro blev 89-åriga Ulla Winroth av med smycken till ett värde av över 150 000 kronor. Smyckena, som hade både ekonomiskt och emotionellt värde, försvann under en längre period – och misstankarna riktas mot personer inom hemtjänsten. “I början var vi mest arga över hur man som människa fungerar. När man …
Lammstek är för många ett givet inslag på påskbordet. Men det är inte alla som uppskattar smaken dagen därpå, utan tycker att påskmiddagen är förstörd vid det laget. Köttet ha förvandlats från festmåltid till något som påminner om en gammal garderob. Bokstavligt talat. Gunilla von Heland, mångårig matexpert på Allt om Mat, vet vad det …
Årets skatteåterbäring har slagit alla tidigare rekord. Men det är stor skillnad på hur mycket du får ut beroende på var i landet du bor. “På totalen är det tre miljarder mer än vad vi betalade ut i april förra året. Det är det som sticker ut”, säger Skatteverkets deklarationsexpert Åsa Ekström. Bakom den kraftiga …
Svenska bilar har blivit bredare de senaste tio åren – nästan sex centimeter i snitt. För många äldre bilägare märks förändringen extra tydligt när det ska backas in på en parkering eller trixas i ett garage. Bilarna har växt, men parkeringsrutor och garageinfarter har inte hängt med. Enligt siffror från EasyPark är genomsnittsbilen i Sverige …
Över 70 procent av nya bolån i Sverige har numera rörlig ränta – hushållen väljer bort längre bindningstider. En färsk analys från Statistikmyndigheten SCB visar att en allt större andel av de svenska hushållen väljer rörlig ränta på sina bostadslån. I början av 2025 hade över 70 procent av bolånetagarna valt just rörlig ränta – …
Svenskarna äter nästan dubbelt så många ägg under påsken – men vad står det egentligen på äggen i butik? Märkningen avslöjar hur hönan haft det. Efterfrågan på ägg skjuter i höjden under påskveckan. Men många konsumenter är ovetande om vad siffrorna på äggen faktiskt innebär, skriver DN. Koden, som stämplas direkt på ägget, avslöjar produktionsformen …
Under påskhelgen uppmanas svenskar att hålla i sina använda kläder och textilier ett tag till. Organisationen Human Bridge slår nu larm om att deras insamlingsstationer är överfyllda och att de inte längre kan ta emot mer. “Påskhelgen brukar normalt vara startskottet för vårens inlämning av textiler, men eftersom vi redan är överhopade vädjar vi nu …
Ulricehamns kommun vill locka personer som är 66 år eller äldre att fortsätta jobba och ska därför ge en bonus till dem som jobbar längre, det gäller dock inte alla yrkesgrupper. För att behålla kompetent personal erbjuder Ulricehamns kommun olika former av ekonomisk kompensation, som ett seniortillägg på 5 000 kronor till dem som fortsätter …
Skatteåterbäring, vårvärme och en sen påskhelg tros ligga bakom rekordökningen resorna utomlands. Allt fler svenskar väljer att fira påsken på annan ort – och i år verkar det helst ske utanför landets gränser. Enligt nya siffror från resebyrån Ticket har bokningarna ökat med över 50 procent jämfört med förra året. En anledning är att påsken …
I januari i år ramlade en äldre person på ett särskilt boende, personen fick sedan gå med bruten nacke i två vekor utan att träffa en läkare. Enligft de de två största pensionärsorganisationerna, Pensionärernas Riksorganisation, PRO och SPF Seniorerna, är det inte ovanligt att äldre får vänta på att få rätt vård, det skriver Svenska …
En kombination av blodfettssänkande läkemedel är bättre än endast ett sådant läkemedel efter en hjärtinfarkt, det visar en ny studie. Forskning har visat att de som snabbt sänker sitt kolesterol efter en första hjärtinfarkt väsentligt kan minska risken att drabbas av en ny, det skriver TT i Svenska Dagbladet. Alla som haft hjärtinfarkt får i …
När personalen från hemtjänsten kom till en äldre mans hem var han inte där, trots det slog de inte larm eller försökte leta efter honom. På grund av att en äldre man som har svårt med minnet tidigare har försvunnit hemifrån hade beslut om tätare besök från hemtjänsten tagits, det rapporterar Sveriges Radio. En dag …
När vårsolen tittar fram och påskens luncher middagar ska planeras blickar många mot all öl på Systembolagets hyllor. Årets urval av påsk- och våröl bjuder på flera spännande nyheter, från klassiska ale till fruktiga IPA-varianter, skriver DN i en recension. Direkt efter påskliljorna på matbordet kommer ofta en öl. En av årets favoriter är Pumpviken …
Årets vårbudget innehåller flera satsningar inom trygghet, utbildning och infrastruktur. Men äldre är som bortglömda, menar SPF Seniorerna. Regeringens vårbudget för 2025 har nu presenterats, med ett flertal satsningar inom olika samhällsområden. Budgeten innehåller bland annat förstärkningar av ROT-avdraget, resurser till kriminalvården och satsningar på vägunderhåll och utbildning. “Regeringens politik ger tyvärr ingen hjälp för …
Påsken börjar ljust och varmt i stora delar av landet, men redan till helgen väntar ett väderomslag. Från soliga skärtorsdagar till kyliga annandagar – vårvädret bjuder på tvära kast. SMHI:s meteorologer, bland dem Kjell Lund, förutspår ett klassiskt aprilväder till årets påskhelg. Inledningsvis ser det dock lovande ut, skriver DN. På torsdagen kan inre Götaland …
En ovanlig vädervändning väntar solhungriga turister i Spanien. I delar av landet ser det nu ut att bli kallare än i Sverige – mitt under påsklovsveckan. Brittiska The Sun slår larm om situationen, med rubriken: ”Det blir kallare än i Sverige på spanska turistorter.” Och visst pekar prognoserna åt det hållet. Medan Stockholm väntas få …
I brädspelet Monopol är klassiska Norrmalmstorg den dyraste platsen. Men i verkligheten 2025 är det Danderyd som gäller. Jämförelsetjänsten Sambla har undersökt var i Sverige de dyraste bostäderna såldes under det senaste året. Högst upp på listan hamnar Lokevägen i Danderyd där genomsnittspriset för en villa låg på närmare 36,7 miljoner kronor, skriver Mitt I. …
Varje påsk ger sig tusentals svenskar ut på vägarna. Färden går ofta mot fjällen eller Öland – men med ökad trafik följer också ökad olycksrisk. Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, menar att övergången från stora till mindre vägar är särskilt problematisk. “Det beror på att det är många kör där samtidigt. Om det går ska …
En läkare som avskedades från Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och IVO-anmäldes men fick trots det jobb i en annan region. En läkare som bland annat talat om för en patient hur man gör för att ta sitt liv är en av två överläkare som i höstas stängdes av från sina tjänster på Sahlgrenska, det skriver …
Läkarintyg är en grundpelare i välfärdssystemet – men när de missbrukas riskerar hela systemets trovärdighet att urholkas. Nu vill regeringen skärpa tillsynen och kartlägga informationsflödet mellan regioner och privata vårdgivare för att bättre kunna stoppa fusk. Efter flera uppmärksammade fall där läkarintyg använts för att möjliggöra bedrägerier mot stat och kommun, presenterade regeringen på måndagen …
Nu kan man kliva rakt in på museerna – utan att betala en krona. Det enda som krävs är ett besök på biblioteket, lika lätt som att låna en bok. Från och med 16 april kan du som lånar böcker på Stockholms stadsbibliotek även låna dig till en kulturupplevelse. Genom ett nytt samarbete med Statens …