A-
A+

Misstänkt för brott mot rikets säkerhet

En förundersökning om misstänkt brott mot rikets säkerhet har inletts. Arkivbild.
En förundersökning om misstänkt brott mot rikets säkerhet har inletts. Arkivbild.
BrottTT

En person misstänks för brott mot rikets säkerhet och Säpo har inlett en förundersökning om olovlig befattning med hemlig uppgift, rapporterar Expressen.

Annons

Annons

Det handlar kort om grov obehörig befattning med hemlig uppgift i bland annat Enköping. Mer än så vill jag inte säga, säger kammaråklagare Henrik Ohlin till tidningen.

Åklagaren tillägger också att det finns en misstänkt i ärendet, men att det inte är aktuellt med något frihetsberövande.

Den misstänkte har fått en offentlig försvarare och ska förhöras inom kort. I övrigt är omständigheterna kring det misstänkta brottet oklara.

För drygt en månad sedan greps en myndighetsanställd man som tidigare arbetat på Säpo, misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Enligt Säpo har den nya utredningen inget samband med det fallet.

Det jag kan konstatera är att ärendet inte har någon koppling till något annat tidigare ärende som Säkerhetspolisen har, säger Säpos presschef Karl Melin till Ekot.

Den som olovligt kommer över, för vidare eller röjer hemliga uppgifter vars avslöjande för främmande makt kan skada rikets försvar eller säkerhet kan dömas för obehörig befattning med hemlig uppgift till böter eller fängelse i högst två år.

Brottet kan ses som grovt om gärningen misstänks ha biståtts av främmande makt, om den kunnat orsaka särskild fara för rikets säkerhet, exempelvis vid krig, om den rört förhållanden av stor betydelse eller om den misstänkte röjt uppgifter som denne anförtrotts i sitt arbete.

Vid grovt brott är maxstraffet fyra års fängelse.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.