A-
A+

Misstänkta för gruppvåldtäkt i Sydafrika släpptes

Kvinnor demonstrerar utanför domstolen när de nu släppta misstänkta häktades i augusti. Arkivbild.
Kvinnor demonstrerar utanför domstolen när de nu släppta misstänkta häktades i augusti. Arkivbild.
SydafrikaTT

Vreden var tydlig i Sydafrika när polisen lade ner en uppmärksammad brottsutredning. Fjorton män satt häktade efter en gruppvåldtäkt på åtta kvinnor i juli.

Annons

Annons

Händelsen väckte i somras vidsträckta protester och president Cyril Ramaphosa fördömde våldtäkten och kallade den en "skymf för kvinnors och flickors rätt att leva och arbeta i frihet och säkerhet".

Men statsåklagaren säger nu att polisen inte har fått fram tillräckligt med bevis för att de ska kunna väcka åtal mot männen.

Gruppvåldtäkten inträffade i juli, när ett stort antal beväpnade män tvingade sig på ett filmteam som förberedde filmandet av en musikvideo vid en gruva i Krugersdorp, väster om Johannesburg. Åtta unga kvinnor som deltog i inspelningen våldtogs.

84 migranter som saknar tillstånd att vistas i landet och som arbetar i gruvorna greps i en razzia, men de flesta släpptes snart därefter.

Att även de 14 kvarvarande nu avskrivs från utredningen väcker protester.

Vi är fullkomligt rasande över den senaste utvecklingen i fallet, som i klarhet betyder att polisen inte har en aning om vem som utförde detta brott. De grep fel personer så att de verkliga gärningsmännen ännu är på fri fot, säger Javu Baloyi vid kvinnorättsorganisationen Commission for gender equality.

En annan organisation, Sisonke, som har demonstrerat utanför domstolen, uppmanar polisen att snarast hitta rätt gärningsmän.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.