A-
A+

Misstänkta sexbrott i Tigray fördöms

Robert Mardini, generaldirektör för Internationella rödakorskommittén. Arkivbild.
Robert Mardini, generaldirektör för Internationella rödakorskommittén. Arkivbild.
EtiopienTT-AFP-Reuters

Röda Korset oroas djupt över vad de beskriver som hemska berättelser om sexuellt våld i konfliktregionen Tigray i Etiopien.

Farhågor finns om att våldtäktsbrott utförs systematiskt som en del i krigföringen, vilket även oroar FN:s säkerhetsråd.

Annons

Annons

Annons

Annons

Uppgiften kommer från Robert Mardini som är generaldirektör för Internationella rödakorskommittén (ICRC) med högkvarter i Genève i Schweiz. Informationen härrör från personal på sjukhus och kliniker i regionen, som har tagit del av berättelser om extremt sexuellt våld.

Det är inte allt för ofta som den neutrala organisationen ICRC rapporterar om händelser på krigsfronter och i konfliktzoner, men Mardini säger att uppgifterna från Tigray skakat honom:

"Jag har inte hört om så fruktansvärda vittnesmål på över två decennier inom det humanitära området, säger Mardini i en intervju med AFP. Mardini har då verkat i både Syrien och i Jemen.

Enligt bland annat vårdpersonal har soldater från Etiopien och grannlandet Eritrea bland annat förgripit sig på offer genom gruppvåldtäkter under den fem månader långa konflikten.

Detta är nu vår högsta prioritet: att förhindra att det händer igen och förstås att stödja offren, säger Mardini.

Frågan om sexuellt våld i Tigray behandlades i FN:s säkerhetsråd på torsdagen, där speciellt våldshandlingar mot kvinnor och flickor togs upp.

"Medlemmarna i säkerhetsrådet uttrycker djup oro över anklagelser om brott mot mänskliga rättigheter och övergrepp, bland annat sexuellt våld . . ." konstaterar de 15 medlemsländerna i rådet i ett uttalande. Det kräver en utredning om händelserna och att ansvariga ställs inför rätta.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?