A-
A+

Möjligheten som kan ge OS-idrottare vaccin

Om arbetsplatser kan få vaccinera personal vill SOK vaccinera OS-truppen. Arkivbild.
Om arbetsplatser kan få vaccinera personal vill SOK vaccinera OS-truppen. Arkivbild.
OlympisktTT

Att gå före i kön är inte aktuellt.

Men om det blir möjligt att som arbetsplats vaccinera sin personal kommer Sveriges olympiska kommitté försöka få sommarens OS-resenärer vaccinerade.

Kan vi hjälpa till för att snabba upp vaccineringen ska vi absolut undersöka möjligheten, säger verksamhetschefen Peter Reinebo.

Annons

Annons

Annons

Annons

I flera länder ska OS-idrottare prioriteras när det gäller vaccinering mot covid-19, men i Sverige är det inte aktuellt. Det skulle till och med vara olagligt.

Det viktigaste för oss är att vi följer de reglerna som är grunden för prioritering och systematik i vårt land. För totalt sett är det viktigare att de prioriterade grupperna blir vaccinerade och att så många som möjligt blir vaccinerade, det är nummer ett. Så det är inte aktuellt att begära undantag, säger Reinebo.

"Hänga på tåget"

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) sade för en dryg månad sedan att det vore bra om så många som möjligt kunde vaccineras på sina arbetsplatser, för att vaccineringen ska gå snabbare.

Om det blir möjligt med den typen av vaccinering kommer SOK att undersöka om de kan få vaccinera OS-truppen.

Om de möjligheterna öppnas för flera grupper då tycker jag definitivt att man kan se våra idrottare, OS-truppen, som en arbetsgrupp. Och då kommer vi att undersöka möjligheten att hänga på det tåget, absolut, säger Reinebo.

Annons

Annons

Orealistiskt

Han tror i nuläget inte att hela OS-truppen kommer att vara vaccinerad före avfärden till Tokyo.

Nej, vi har inte räknat med det. Vi har räknat med att en del kommer att vara vaccinerade, om man tillhör riskgrupp eller om det handlar om ledare som är lite äldre, säger han.
Sen vet man inte hur individerna påverkas av vaccinets biverkningar, så att hela truppen skulle vara vaccinerade med två sprutor tror jag är orealistiskt.

Internationella olympiska kommittén (IOK) önskar att så många som möjligt ska vara vaccinerade inför Tokyo-resan, men man har det inte som krav eftersom man inte vill att OS-idrottare ska gå före prioriterade grupper.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Möt Kristi Himmelfärdshelgen tillsammans med Ulf Elfving.