A-
A+

Möjligt med 500 åskådare – men först i juni

IFK Norrköping och AIK i veckans allsvenska möte inför tomma läktare.
IFK Norrköping och AIK i veckans allsvenska möte inför tomma läktare.
IdrottTT

Publikrestriktionerna på svenska idrottsarenor förlängs med ytterligare två veckor.

Det innebär att det fortsatt enbart får vara åtta personer på läktarna. Först den 1 juni blir det möjligt med fler åskådare – upp till 500 personer.

Annons

Annons

Annons

Annons

Regeringens beslutet innebär att det inte blir någon större publik på de herrallsvenska matcherna före EM-uppehållet. Det blir också max åtta åskådare på herrarnas cupfinal den 30 maj mellan Hammarby och Häcken på Tele2 arena i Stockholm.

Även herrlandslagets landskamp mot Finland den 29 maj – näst sista matchen före fotbolls-EM – spelas inför tomma läktare på Friends.

"Olika deltagartak"

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) säger:

En stor del av kultur- och idrottsupplevelser, religionsutövning och annat har påverkats kraftigt av den hårda begränsningen på åtta personer. I dag har vi fattat beslut om att anpassa begränsningarna från och med 1 juni så att hänsyn kan tas till de olika verksamheterna, säger hon.
Vi har infört olika deltagartak beroende på om evenemangen genomförs utomhus eller inomhus. Beslutet innebär justeringar som gör det möjligt att genomföra arrangemang på ett smittsäkert sätt.

De regler för publik som föreslogs för en tid sedan är alltså de regler som nu beslutats om av regeringen. Det innebär att inomhusarrangemang får ha 50 personer i publiken, om anvisade sittplatser finns. Annars tillåts bara åtta personer.

För utomhusarrangemang gäller 100 personer i publiken utan sittplats, och 500 med sittplats, exempelvis fotbollsmatcher på stora arenor.

Annons

Annons

Får nu tävla igen

För utomhusarrangemang som orientering, löpning och segling tillåts 150 personer. De sporterna har inte haft tillåtelse att tävla alls under våren. Från den 1 juni ska också idrott på arenor som inte är elit- eller barnidrott tillåtas att sätta igång i begränsad omfattning.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger också att man beslutar om lättnader för idrottande barn som från och med den 1 juni ska kunna åka på läger och deltaga i mindre cuper både utomhus och inomhus.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!