A-
A+

Moldavien uppmanar till lugn efter explosioner

Moldaviens president Maia Sandu uppmanar befolkningen att behålla lugnet efter explosionerna i Transnistrien. Arkivbild.
Moldaviens president Maia Sandu uppmanar befolkningen att behålla lugnet efter explosionerna i Transnistrien. Arkivbild.
MoldavienTT-AP-AFP

Den moldaviska utbrytarregionen Transnistrien – som stöds av Ryssland – skakas av explosioner och granatbeskjutning samtidigt som kriget pågår i grannlandet Ukraina.

Moldaviens regering uppmanar befolkningen till lugn.

Annons

Annons

Två explosioner inträffade i en radioanläggning i staden Maiac i Transnistrien på tisdagsmorgonen, enligt inrikesdepartementet i den moldaviska utbrytarrepubliken. Två kraftfulla antenner slogs ut av explosionerna, men ingen person skadades, enligt myndigheterna. Antennerna användes för att sända ryska radioprogram.

Höjt terrorhotnivån

Händelsen inträffade dagen efter det att flera explosioner skakat en regeringsbyggnad i utbrytarregionens huvudstad Tiraspol. Explosionerna tros ha orsakats av granatbeskjutning, enligt transnistriska myndigheter. Det finns även uppgifter om att en militärenhet i byn Parcani varit inblandad i en incident och utsatts för skador på tisdagen. Transnistriens säkerhetsråd har tillfälligt höjt terrorhotnivån med anledning av händelserna.

Ryska regeringens talesperson Dmitrij Peskov säger att situationen i Transnistrien ger "anledning till oro". Moldaviens president Maia Sandu uppmanar i sin tur befolkningen till att behålla lugnet.

Vi uppmanar medborgarna att behålla lugnet och känna sig säkra, säger Sandu efter ett möte med det moldaviska säkerhetsrådet.

Annons

Annons

Anklagar Ryssland

Ukraina anklagar Ryssland för att försöka destabilisera Transnistrien.

"Dåliga nyheter: Om Ukraina faller kommer ryska styrkor stå vid Chisinaus stadsportar", skriver en medarbetare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på Twitter.

Den ryskstödda regionen bröt sig loss från Moldavien efter kriget 1992 som följde på Sovjetunionen upplösning året dessförinnan. Ryssland har omkring 1 500 soldater stationerade i Transnistrien.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.