A-
A+

Monolog och mellanförskap på Unga Dramaten

Liv Strömquists 'Tänker på sig själv' i regi av Ada Berger får en ny chans på Dramaten. Pressbild.
Liv Strömquists "Tänker på sig själv" i regi av Ada Berger får en ny chans på Dramaten. Pressbild.
TeaterTT

En pjäs om skjutningar och kriminella kvinnor, livslektioner med William Spetz samt en pjäs av Alexander Mørk-Eidem om att vänta – det bjuder Unga Dramaten i Stockholm på i höst.

Annons

Annons

Sofia Karemyr står på scenen i 'Fakk alla' om kvinnliga kriminella. Pressbild.
Sofia Karemyr står på scenen i "Fakk alla" om kvinnliga kriminella. Pressbild.

Passion, trams, dockor, analys och politik – det är några av de ord som den konstnärliga ledaren Ada Berger använder för att beskriva Unga Dramatens höst. Stängningen under pandemin har tvingat dem att utforska nya sätt att möta publiken.

Så nu när vi går in i den här hösten som både är live, här och nu, med distans och närhet blir det på ett sätt ett ännu rikare utbud, säger Ada Berger under en presskonferens.

Själv har hon nypremiär på en pjäs som knappt hann visas: Liv Strömquists ”Tänker på sig själv”, med bland andra Sanna Sundquist och William Spetz. Duon dyker också upp i ett nytt format: filmade livslektioner som kan visas i klassrummet. Där går de igenom härskarteknikernas många gråzoner.

Lek och fantasi

Absurd komedi i monologform blir det när Alexander Mørk-Eidem sätter upp "I väntan på att gå", med Nina Dahn på scen. En liten flicka väntar på att bli hämtad från förskolan, och tänker på dagens trauma: hon spottade på Bruno.

Vi går till urkällan för leken som är barnet och hur de tar itu med sina problem via fantasin. Det gör att hon kan röra sig från en hall på förskolan till universums gränser och slåss mot monster. Allt för att komma igenom den här dagen och bearbeta skammen och de arga känslorna i kroppen, säger Alexander Mørk -Eidem.

Att bearbeta känslor handlar det också om i systrarna Marall Nasiri och Talajeh Nasiris "De livrädda", som tar upp hur man ska klara av något livsfarligt – ligga i sin säng och inte kunna somna.

Det handlar om rädsla och oro och att vara i det, att gå igenom det under en natt, säger Talajeh Nasiri.

Annons

Annons

Monolog om mellanförskap

Fler monologer finns på repertoaren: Dejmis Rustom Bustos förklarar hur det känns att tillhöra två kulturer i "Mellanförskapet".

I "Fakk alla", av Ulf Stenberg och Emil Rosén Adsten, handlar det om skjutningarna bland unga – nu med fokus på kvinnor som får allt mer framträdande roller i kriminella nätverk.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!