Moon om virusläget i Sydkorea: Nödsituation

Sydkoreas presidential Moon Jae-in.
Sydkoreas presidential Moon Jae-in.
SydkoreaTT-Reuters

Sydkorea har framhållits som ett föredöme i kampen mot spridningen av coronaviruset. Men på lördagen redovisade landet det högsta antalet smittade hittills under pandemin för en 24-timmarsperiod: 950 fall.

Annons

Annons

Annons

Annons

Av dessa noterades 669 i och kring huvudstaden Seoul, vilket anses vara extra oroande. Myndigheterna fruktar ett mycket större utbrott i det väldigt tätt befolkade området, som rymmer ungefär hälften av landets cirka 52 miljoner invånare – och att sjukvården på längre sikt inte ska klara detta.

President Moon Jae-in talar om en "nödsituation" som är "mycket allvarlig".

"Regeringen kommer att göra sitt yttersta och använda den fulla administrativa makten för att få kontroll på smittspridningen", säger han enligt ett uttalande.

Mer testning

Ett av de nya initiativen är att etablera 150 nya testanläggningar i områden där många människor rör sig, däribland tågstationer.

Under senare tid har mindre utbrott kopplade till en kyrka och ett sjukhus i Seoul-området, liksom till privata sammankomster, drivit upp de totala siffrorna.

I veckan införde landet nya restriktioner, bland annat ett förbud mot fler än 50 personer vid idrottsevenemang. Dessutom måste kunder hos kaféer ta med sig varorna och restauranger får bara ha gäster fram till klockan nio på kvällen.

Annons

Annons

Skolor kan stängas

Om inte spridningen snabbt bromsas upp blir stängningar av skolor och många arbetsplatser – liksom en radikal sänkning av antalet tillåtna deltagare vid sammankomster – "oundvikligt", enligt premiärminister Chung Sye-kyun.

Det tidigare högsta dygnstalet i landet, 909, noterades i slutet av februari.

Sydkorea är ett i en lång rad av länder som knäar när coronaviruset gör omtag och kommer i nya vågor. Med sin tidiga och starkt fokuserade testnings-, smittspårnings- och karantänstrategi har Sydkorea tidigare framhållits som föredöme för andra länder av bland andra Världshälsoorganisationen (WHO).

Sammantaget har nu 41 736 bekräftade smittofall noterats i landet. 578 människor har avlidit.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons