A-
A+

Mordåtalad rymling greps med kniv på tunnelbana

Mannen åtalas vid Solna tingsrätt. Arkivbild.
Mannen åtalas vid Solna tingsrätt. Arkivbild.
BrottTT

En 20-årig man som hade rymt från den rättspsykiatriska kliniken i Huddinge åtalas för att ha knivmördat en sjubarnspappa vid en bankomat i Sundbyberg.

Mannen var knivbeväpnad när han greps av polis med dragna vapen på tunnelbanan fyra dagar efter attacken.

Annons

Annons

Annons

Annons

Knivattacken skedde vid en bankomat i Rissne i Sundbyberg den 2 januari. Enligt åtalet mördades offret, en man i 45-årsåldern, genom upprepade knivhugg mot bröstet, halsen och huvudet. Mannen åtalas även för grovt rån för att ha tvingat till sig mannens plånbok i samband med mordet.

Han har sagt att han har huggit men att avsikten inte var att döda, säger åklagare Maria Hävermark.

I polisförhör uppger 20-åringen att avsikten var att råna mannen för att få pengar till mat, men att han blev arg när mannen gjorde motstånd och därför högg honom för att "visa att det var allvar".

Utöver 20-åringens egen berättelse finns teknisk bevisning som binder honom till attacken.

Det finns en övervakningsfilm där det framgår att det finns en påse som gärningsmannen har kniven i. Påsen hittades sedan på platsen och den har målsägandens blod i sig och dna och fingeravtryck från den misstänkte, säger Hävermark.

På filmen syns även attacken på nära håll.

Knivmördade jämnårig

Den 20-årige mannen var vid tiden för knivattacken på rymmen från rättspsykiatrin. Han hade avvikit den 12 december förra året i samband med en utevistelse med flera andra patienter, då han sprang ifrån personalen och försvann. Mannen hade dömts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning sommaren 2018 efter att ha knivmördat en då jämnårig elev på en skola i Enskede året innan.

TT: Vet ni var han uppehöll sig under tiden på rymmen?

Nej, vi vet inte det eftersom han har valt att inte svara på det, säger Maria Hävermark.

I polisförhör säger mannen att han rymde eftersom han ville fira sin 20-årsdag i frihet. "Det var hans första tanke, men lite senare under avvikningen så tänkte han att han skulle hålla sig undan helt enkelt", berättar han enligt polisförhör.

Den 6 januari fattade polisen beslut om en så kallad särskild händelse för att öka resurserna och kunna gripa 20-åringen. Knappt två timmar senare greps han på ett tunnelbanetåg i centrala Stockholm efter att polisen dragit vapen mot honom och använt pepparsprej. Vid gripandet bar han kniv.

"Han säger att 'det är mig ni letar efter' och 'jag vet att jag är misstänkt för mord'", skriver en polis i en promemoria om gripandet.

Annons

Annons

Fler rån

20-åringen åtalas även för att ha rånat en annan man under knivhot vid samma bankomat i Rissne, den 27 december förra året. Då ska han ha hållit kniven mot mannens "hals och överkropp", enligt åtalet.

Han åtalas också för försök till rån vid en annan bankomat i Sundbyberg två dagar efter knivattacken. Även då ska mannen ha använt kniv och tillfogat offret sårskador med kniven på handleden och buken.

Mannen förnekar både rånet och rånförsöket.

Rättegången väntas inledas på onsdag nästa vecka.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?