A-
A+

Morddömd man hittad död

Polis undersöker platsen där kvinnan hittades död, fyra dagar efter det att hon anmälts försvunnen i maj 2018. Arkivbild.
Polis undersöker platsen där kvinnan hittades död, fyra dagar efter det att hon anmälts försvunnen i maj 2018. Arkivbild.
BrottTT

En 47-årig man, som på fredagen dömdes för mordet på en kvinna i Örebro, har hittats död.

Polisen misstänker att han kan ha mördats, och en person är gripen.

Annons

Annons

Det finns omständigheter gör att vi inte kan avgöra om det är annan person som orsakat det. En man som befann sig på platsen, ute på landsbygden i Örebro kommun, är gripen. En förundersökning gällande mord är inledd. Mannen greps på platsen, säger polisens presstalesperson Mats Öhman till Aftonbladet.

Göta hovrätt ändrade tingsrättens friande dom och dömde 47-åringen till 18 års fängelse för mordet på en kvinna i Hjärsta i Örebro våren 2018.

Kvinnan anmäldes försvunnen den 15 maj och polisen inledde en förundersökning om misstänkt människorov. Fyra dagar senare hittades hon dödad med ett stort antal slag mot huvudet.

Mannen, som haft en relation med kvinnan, misstänktes tidigt i utredningen. Han friades dock av Örebro tingsrätt som ansåg att bevisningen inte var tillräckligt robust för en fällande dom. Han har hela tiden nekat till brott.

Nära relation

I samband med att fredagens hovrättsdom avkunnades meddelade rätten också beslut om att mannen omedelbart skulle häktas. Han efterlystes då av polisen, som senare på dagen alltså meddelade att han hittas död.

Hovrätten skriver i ett pressmeddelande att man finner det klarlagt att kvinnan haft en nära relation till gärningsmannen, bland annat eftersom han känt till och använt hennes inloggningsuppgifter efter mordet.

Hovrätten gör också en annan värdering av den tekniska bevisning, i form av bland annat dna, som åklagaren presenterat.

"De dna-spår som påträffats på kvinnan, i 47-åringens bostad och i hans sko talar mycket starkt för att 47-åringen har begått mordet. Till detta kommer att 47-åringen efter mordet bland annat försökt att radera spår efter deras relation och dessutom planterat falska uppgifter om blodförekomst från kvinnan till vänner och bekanta", skriver hovrätten.

Annons

Annons

"Mycket försvårande"

Hovrätten finner det ställt utom rimligt tvivel att 47-åringen begick gärningen och skriver att omständigheterna kring den är mycket försvårande.

"Den mördade kvinnan har under delar av händelseförloppet stått helt försvarslös inför en ursinnig attack. Gärningsmannen har genom sitt agerande visat stor hänsynslöshet och agerat besinningslöst."

Åklagarmyndigheten hade aviserat en pressträff på fredagseftermiddagen, men den ställdes in. I stället lämnade åklagarna Åsa Hiding och Therese Johansson en kort skriftlig kommentar där de bara konstaterar att hovrätten delar deras bedömning "att bevisningen är tillräcklig".

Kvinnans familjs målsägarbiträde, advokat Ester Andersson Zandvoort, har ingen kommentar efter den fällande domen.

Jag har inte fått uppdrag av mina klienter att ge några kommentarer, säger hon till TT.

Inte heller mannens försvarare vill kommentera domen, uppger advokat Christoffer Olsson i ett sms till TT.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!