A-
A+

Mordet på Abe chockar världsledare

Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe. Arkivbild.
Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe. Arkivbild.
JapanTT

Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe har skjutits till döds.

Nyheten tas emot med bestörtning världen över. Sveriges statsminister uttrycker också sitt deltagande.

Annons

Annons

Tankar, böner och oro strömmar in från stora delar av världen, i sociala medier och till reportrar, från ryska, franska, brittiska ledare och ambassader. Frankrikes Emmanuel Macron är "djupt chockad" och Rysslands och Irans respektive utrikesdepartement kallar dådet för ett fruktansvärt terroristattentat.

Statsminister Magdalena Andersson (S) meddelar TT skriftligen att det är med sorg hon nåtts av beskedet om mordet på Shinzo Abe.

"Jag vill å den svenska regeringens vägnar uttrycka våra djupaste kondoleanser till hans familj, den japanska regeringen och det japanska folket".

Stoltenberg: Vän och kollega

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg skriver på Twitter att han beklagar det "avskyvärda mordet på Shinzo Abe, en demokratins försvarare, vän och kollega sedan många år. Mina djupaste kondoleanser till hans familj, premiärminister Kishida och Japans befolkning".

USA:s president Joe Biden säger i ett uttalande att han är häpen, upprörd och mycket ledsen.

"Detta är en tragedi för Japan och för alla som kände honom", uppger Biden.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skriver att "en fin människa" som länge kämpat för den multilaterala världsordningen har dött.

"Det brutala och fega mordet chockar hela världen", skriver hon på Twitter.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel fyller i:

"Japan, vi européer sörjer med er".

Annons

Annons

Minns husdjursfråga

Shinzo Abe beskrivs som en stor ledare av både USA:s och Australiens ambassadörer och beskedet om hans död bemöts med chock från utrikesdepartement i Kina, Indien, EU och stora delar av världen.

Jacinda Ardern, Nya Zeelands premiärminister, säger att Shinzo Abe var en av de första världsledarna hon träffade när hon tillträdde och att han var hängiven, generös och snäll.

Jag kommer ihåg att han frågade om mitt husdjur som nyligen hade dött. En liten gest men den säger mycket om hur han var som person, säger hon.

Kazuo Shii, ledare för Japans kommunistparti, skriver på Twitter att attacken är "ett barbariskt försök att döda yttrandefriheten".

Vid klockan 10.45 svensk tid bekräftade japansk tv att Shinzo Abe avlidit på sjukhus. Han blev 67 år gammal.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.