A-
A+

Mordmisstänkt släpps – "Misstanken kvarstår"

Åklagaren Jenny Karlsson på väg in till häktningsförhandlingen.
Åklagaren Jenny Karlsson på väg in till häktningsförhandlingen.
BrottTT

Mannen som gripits för det nästan 30 år gamla mordet på Helena Andersson i Mariestad släpps på fri fot av tingsrätten.

Han är dock fortfarande misstänkt.

Misstanken kvarstår och vi kommer att fortsätta utreda, säger åklagaren Jenny Karlsson till TT.

Annons

Annons

'För min klient är det självklart ett positivt besked, han förnekar ju brott och vi menar att tingsrätten gör en korrekt bedömning', säger mannens försvarsadvokat Thomas Berner.
"För min klient är det självklart ett positivt besked, han förnekar ju brott och vi menar att tingsrätten gör en korrekt bedömning", säger mannens försvarsadvokat Thomas Berner.

Nyheten om att en ny misstänkt hittats i det gamla mordfallet slog ner som en bomb i måndags.

Men redan två dagar senare är mannen på fri fot igen, sedan Skaraborgs tingsrätt beslutat att åklagarens bevisning inte räcker för att häkta honom på sannolika skäl misstänkt för mordet.

För min klient är det självklart ett positivt besked, han förnekar ju brott och vi menar att tingsrätten gör en korrekt bedömning, säger mannens försvarsadvokat Thomas Berner.
Det var självklart tungt att få de här misstankarna emot sig i ett så allvarligt brott. Men han har varit lugn och samlad och svarat på frågorna, även om han har en del svaga minnesbilder.

Helena Andersson var 22 år när hon försvann i samband med en utekväll natten mot den 14 juni 1992. Dagen därpå hittades hennes sandaler och två ringar nära föräldrahemmet. Polisen tror att hon mördats, men hennes kropp har inte återfunnits.

Flera personer har varit misstänkta under åren. Men sedan polisens kalla fall-grupp tagit över fallet i fjol föll misstankarna på en ny person och i måndags anhölls en Mariestadsbo som nu är i 60-årsåldern.

Lång förhandling

Mannen anhölls som skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden, men Jenny Karlsson valde på onsdagen att begära honom häktad på sannolika skäl.

Häktningsförhandlingen inleddes i sal 8 i Skaraborgs tingsrätt i Skövde strax efter klockan 15.30 på onsdagen.

Den misstänkte mannen kom in i salen med en vit filt över huvudet och fick hjälp att sätta sig på plats.

Efter det att mannen via sin försvarsadvokat Thomas Berner nekat till brott beslutade rådmannen att förhandlingen skulle fortsätta utan utomstående åhörare.

Förhandlingen pågick i över en timme, därefter hade rätten överläggning en längre stund innan beslutet meddelades – mannen ska inte häktas, utan i stället släppas på fri fot.

Annons

Annons

Gjorde "tummen upp"

Mannen, som rullats in till beskedet på en kontorsstol med hjul, gjorde tummen upp bakom sin filt och talade sedan tyst med sitt ombud.

Enligt åklagaren Jenny Karlsson är han dock fortfarande misstänkt.

Som åklagare lämnar jag ju in en häktningsframställan och jag menar att det fanns sannolika skäl, nu har rätten bedömt att det inte fanns det, säger hon.
Då blir det mitt arbete att se över vad vi har för bevisning framöver och jag menar att fortfarande är en öppen misstanke som kvarstår på honom och därför kommer vi att fortsätta utredningen även med honom på fri fot.

Vad det är som gjorde att utredarna började att misstänka mannen vill åklagaren inte gå in på.

Det kommer jag inte att gå in på här. Men jag kan säga att kortfattat så är det uppgifter som finns i utredningen sedan långt tid tillbaka, som iakttagelser som gjorts, platser och fynd man har gjort efter Helena och så vidare.

Ingen koppling

Mannen var vid tiden för det misstänkta mordet i 30-årsåldern och bodde i Mariestad. P4 Skaraborg har rapporterat att han funnits med i utredningen tidigare, men inte som misstänkt.

Enligt utdraget från belastningsregistret, som tingsrätten låtit göra, finns inga uppgifter om tidigare brottslighet.

I ett pressmeddelande i måndags uppgav polisen att mannen misstänks ha agerat ensam. Någon tidigare koppling mellan honom och Helena Andersson har inte kunnat hittas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!