Moskémördare döms till livstids fängelse

Brenton Tarrant, som dömts skyldig för terrordådet i Christchurch i Nya Zeeland, under förhandlingarna.
Brenton Tarrant, som dömts skyldig för terrordådet i Christchurch i Nya Zeeland, under förhandlingarna.
Nya ZeelandTT-AFP

Den australiske högerextremisten Brenton Tarrant döms till lagens strängaste straff i Nya Zeeland: livstids fängelse, utan möjlighet till förtida frigivning.

Det är första gången som det straffet utdöms i Nya Zeeland.

Annons

Annons

Den 15 mars förra året gick 29-årige Brenton Tarrant in i två moskéer i Christchurch i Nya Zeeland och sköt ihjäl 51 personer.

Han har tidigare erkänt samtliga mord, samt 40 mordförsök och terrorbrott och har dömts skyldig till terrordådet. Nu har en domstol fastslagit hans straff.

Dina brott … är så onda att även om du sitter inlåst tills du dör, så kommer det inte att vara straff nog, sade domaren Cameron Mander i samband med att domen lästes upp.

Domen välkomnas

Rätten dömer 29-åringen till livstids fängelse, utan möjlighet till frigivning. Domen saknar motstycke i Nya Zeeland, då ingen tidigare har dömts till landets strängaste straff. Vanligtvis innebär en livstidsdom i praktiken ett fängelsestraff på 10–17 år.

Premiärminister Jacinda Ardern välkomnar domen.

Traumat efter den 15 mars kommer att vara svårt att läka, men i dag hoppas jag är sista gången som vi har en anledning att höra och säga namnet på terroristen bakom det. Han förtjänar ett liv i total och fullständig tystnad, säger Ardern.

Annons

Annons

90 vittnen

Domen avslutade en fyra dagar lång förhandling om vilken påföljd Brenton Tarrant skulle dömas till. Över 90 vittnen har skildrat sina fasansfulla upplevelser inför rätten.

Han förtjänar inte en livstidsdom på 17, 25 eller 30 år, utan bör sitta inlåst ända till sitt sista andetag, sade Hamimah Tuyan, som förlorade sin make i terrordådet.

Tarrant tackade nej till att ha en advokat och han satt tyst under förhandlingarna. Han valde också att inte hålla ett anförande under den sista förhandlingsdagen, utan bad i stället en jurist att läsa upp en kort kommentar. I den meddelande Tarrant att han inte motsatte sig åklagarens yrkande på livstids fängelse utan möjlighet till frigivning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons