A-
A+

MP vill ge statligt stöd för leasing av elbil

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund under sommartalet på partikansliet i Stockholm.
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund under sommartalet på partikansliet i Stockholm.
PolitikTT

Människor med lägre inkomst ska kunna leasa en ren elbil med statliga pengar, enligt Miljöpartiet.

MP vill samtidigt ge tusenlappar till den som skrotar sin gamla bil.

Annons

Annons

Den som skrotar sin gamla bil ska få 20 000 kronor att kunna lägga på en ny elbil eller elcykel, enligt Miljöpartiet.
Den som skrotar sin gamla bil ska få 20 000 kronor att kunna lägga på en ny elbil eller elcykel, enligt Miljöpartiet.

Med två veckor kvar till valet presenterar Miljöpartiet flera infrastrukturförslag för att underlätta såväl kollektivt resande som bilåkande.

Partiet föreslår en leasing-bilcheck på 1 500 kronor i månaden till hushåll som inte har råd att ta lån för att köpa en elbil.

Endast personer som tjänar upp till medianinkomsten i Sverige, det vill säga omkring 340 000 kronor om året, ska ha rätt till hela beloppet, därefter trappas det ner.

De bränsleprissänkningar som de andra sju partierna har aviserat, de pengarna går framför allt till hushåll med höga inkomster. Kvar i kläm blir de hushåll som har låga inkomster, säger MP:s språkrör Märta Stenevi.
Vi vill ta pengarna och i stället lägga dem på dem som inte har alternativen.

Förslaget beräknas kosta omkring fyra miljarder om året.

Skrotningspremie

Partiet föreslår också en skrotningspremie på 20 000 kronor för den som skrotar sin gamla bil. Enligt partiet finns i dagsläget 1,2 miljoner bilar som är 15 år eller äldre. Även detta stöd riktar in sig på hushåll med låga inkomster för att de inte ska behöva köpa ytterligare en fossilbil.

Tusenlapparna ska kunna användas till att köpa en ny eller begagnad elbil, men även för biljetter till kollektivtrafik, medlemskap i en bilpool eller en elcykel, enligt MP.

Vi vill göra det möjligt för alla människor, oavsett vilken inkomst man har, att kunna transportera sig på ett hållbart sätt, säger språkröret Per Bolund.
Vi är oroliga över att det kan bli en fattigdomsfälla att människor, som inte har så höga inkomster att man kan köpa en elbil, blir sittande med en gammal bensin- eller dieselbil.

Språkrören ser inga risker med att staten subventionerar hushåll med tusenlappar och att det skulle driva på inflationen, vilket ekonomer har varnat för.

Vi riktar oss till dem med mindre ekonomiska marginaler i samhället. Det tycker vi är en rättvisefråga, säger Bolund.
Det som framför allt driver inflationen är de höga energipriserna. Ju snabbare vi kan göra en omställning bort ifrån fossilt, desto mer kan vi lätta på trycket i ekonomin, säger Stenevi.

Annons

Annons

Från väg till järnväg

Miljöpartiet presenterar också att de vill satsa 200 miljarder kronor utöver den nationella infrastrukturplanen för utbyggnad och underhåll av järnvägen i landet. Pengar ska samtidigt fördelas om från motorväg till järnväg.

Detta är en del av partiets 1000-miljarderspaket som presenterats tidigare. MP vill finansiera en sådan investeringsbudget genom att övergå till ett balansmål och öka statens lån.

MP vill samtidigt öka ramen för de så kallade stadsmiljöavtalen som stöttar kommuner i att bygga ut kollektivtrafik. Stadsmiljöavtalen uppgår i dagsläget till en miljard om året till 2027, partiet vill öka detta till tre miljarder om året fram till 2030.

Man föreslår samtidigt en "rätt-att-ladda"-garanti som ska uppnås genom att förenkla regler för att sätta upp laddinfrastruktur hemma och på jobbet.

"Ulf i fårakläder"

Under söndagen höll språkrören sitt sommartal där Stenevi gick till attack på högerpartierna för att prata om kärnkraft mitt i en klimatkris.

Den blåbruna högern är på fel sida av historien och det är dags att ta av er den där foliehatten så att ni kan se era barnbarn i ögonen.

Per Bolund tog upp vad han kallade en "Ulf i fårakläder", syftande på Moderatledaren Ulf Kristersson. Bolund menar att Sverige får övervägande sverigedemokratisk politik med en högerregering.

Stenevi avslutade ändå talet i en hoppfull ton och med en beskrivning av vad MP kallar "ett nytt grönt, fossilfritt folkhem".

När jag möter alla människor av alla sorter i vårt land så känner jag ett hopp. För vi har sådan möjlighet att bygga ihop det här landet, men då måste vi också markera hela tiden mot den retorik och de förslag som drar isär oss, säger Märta Stenevi efteråt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.