A-
A+

MP vill miljardsatsa på kulturen

Före detta kulturminister Amanda Lind presenterar rejäla satsningar på kultur i Miljöpartiets skuggbudget. Arkivbild.
Före detta kulturminister Amanda Lind presenterar rejäla satsningar på kultur i Miljöpartiets skuggbudget. Arkivbild.
KulturTT

Miljöpartiet vill lägga 1,3 miljarder kronor mer på kulturbudgeten än regeringen. I sin skuggbudget skjuter partiet också till cirka 1,5 miljarder till civilsamhället och folkbildningen.

Annons

Annons

Exakt hur satsningarna – sammanlagt cirka 2,8 miljarder kronor – finansieras ska språkrören berätta under onsdagens presskonferens om Miljöpartiets skuggbudget, uppger Amanda Lind som är partiets kulturpolitiska talesperson.

Men i korthet: vi går ju inte fram med exempelvis sänkt bensinskatt och de som tjänar mest i Sverige kommer att få lite högre skatt i vår skuggbudget. Och det är för att vi ska kunna prioritera miljön, jämlikheten och välfärden och där är kulturen en viktig del, säger Amanda Lind.

Regional kultur

I miljöpartiets kultursatsningar finns flera återstartsstöd med anledning av pandemin: sammanlagt 376 miljoner kronor plus ytterligare 100 miljoner kronor till regional kultur.

Vi kommer att behöva dels återhämtningsstöd under 2023 till det fria kulturlivet men också till ideella aktörer som inte får någonting i regeringens budget.

MP plussar på regeringens 100 miljoner kronor i statligt utvecklingsbidrag till kulturskolan med ytterligare 200 miljoner kronor och gör också stödet permanent. Samma sak med folkbiblioteken som får 150 miljoner kronor mer i permanent stöd. Anslaget till Skapande skola höjs med 100 miljoner kronor och den fria entrén till statliga museer blir kvar.

Annons

Annons

Viktig verksamhet

I tider av lågkonjunktur vet vi att kulturverksamheter runt om i landet riskerar att hamna i strykklass. Då behöver staten visa att det här är viktiga välfärdsverksamheter.

MP:s skuggbudget rymmer också 100 miljoner 2023 för att på allvar sätta i gång med digitaliseringen av kulturarvet.

Det räcker inte att dutta med miljoner hit och dit, säger Amanda Lind vars parti därutöver vill lägga 1,5 miljarder kronor på civilsamhällets aktörer och på folkbildningen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.