-
+

Ms-patienter dubbelt sårbara under pandemin

Den neurologiska sjukdomen multipel skleros beror på att nervcellerna i hjärnan och det skyddande lager av myelin som ligger runt nervcellernas utskott bryts ner, vilket stör signaleringen.
Den neurologiska sjukdomen multipel skleros beror på att nervcellerna i hjärnan och det skyddande lager av myelin som ligger runt nervcellernas utskott bryts ner, vilket stör signaleringen.
CoronavirusetTT

Läkemedelssubstansen rituximab, som många ms-patienter använder sig av, ökar risken för att hamna på sjukhus vid covid-19. Dessutom finns risken att vaccinet fungerar sämre.

Annons

Annons

Rituximab är den aktiva substansen i flera läkemedel mot multipel skleros (ms) och ingår bland annat i Mabthera, som många ms-patienter använder sig av för att behandla sin sjukdom.

Rituximab hämmar proteinet cd20 och flera internationella rapporter har under pandemin pekat på att den här typen av behandling ökar risken både för att få covid-19, och för att drabbas av svårare sjukdom, skriver Dagens Medicin.

Sambandet är särskilt relevant i Sverige. De senaste åren har nämligen ms-behandlingen här kommit att domineras av rituximab. I dagsläget står drygt 5 900 patienter på behandlingen i Sverige.

Riskökning

− Våra data från ms-registret är samstämmiga med det som har rapporterats internationellt. Det finns en anrikning av rituximabbehandlade ms-patienter som vårdas på sjukhus för covid-19. Liknande risker ser vi inte för andra ms-läkemedel, säger Jan Hillert, professor i neurologi vid Karolinska institutet och ordförande för svenska ms-registret, till tidningen.

Enligt helt färska siffror från registret som Dagens Medicin skriver om, är det nästan tre gånger ökad risk att sjukhusvårdas för covid-19 bland ms-patienter som står på behandling med anti-cd20, jämfört med övriga ms-patienter.

Annons

Annons

Ännu inga siffror

− Som tur var ser varken vi eller andra forskare någon ökad dödlighet bland ms-patienterna med covid-19 som får rituximab, säger Jan Hillert.

Och som om detta inte vore nog, så vet man sedan tidigare att anti-cd20 ofta försämrar effekten av vacciner. Om detta även gäller coronavaccinerna vet man dock ännu inte och rekommendationen är att patienter som behandlas med rituximab ska få vaccin mot covid-19.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss