A-
A+

MSB:s insatser steg kraftigt efter krigsutbrottet

Under förra året genomförde MSB 119 insatser relaterade till kriget i Ukraina. Arkivbild.
Under förra året genomförde MSB 119 insatser relaterade till kriget i Ukraina. Arkivbild.
SamhälleTT

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) genomförde nästan 60 procent fler internationella och nationella insatser under förra året. Ökningen beror till stor del på kriget i Ukraina.

Annons

Annons

MSB genomförde sammanlagt 411 insatser i 54 länder, däribland Sverige, under fjolåret, skriver myndigheten i en rapport.

Av dem var 119 insatser relaterade till kriget i Ukraina. Det förklarar den totala ökningen av MSB:s insatser med nästan 60 procent jämfört med 2021.

MSB har bland annat utbildat sjukvårdsinstruktörer som i sin tur har utbildat omkring 16 000 personer runt om i Ukraina i att hjälpa civila som skadats i kriget. Myndigheten har även bistått med 4 000 tillfälliga nödboenden i fyra ukrainska regioner och i Slovakien.

Insatserna till övriga världen har främst bestått i att skicka experter till olika FN-organ för att stödja verksamheten. MSB har också påbörjat ett antal insatser i Afghanistan under 2022, samt hjälpt till i arbetet med att bekämpa skogsbränder i Frankrike och Tjeckien, enligt rapporten.

146 av insatserna genomfördes i Sverige, där merparten handlade om stöd till kommunal räddningstjänst vid skogsbränder, oljeskyddsinsatser samt sök- och räddningsinsatser.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.