MSB varnar för fyrverkerier

Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, varnar för fyrverkerier.
Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, varnar för fyrverkerier.
OlyckorTT

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) går ut med en skarp varning inför nyårsafton, med anledning av att fyrverkerier används felaktigt och farligt.

Annons

Annons

Annons

Annons

I många polisdistrikt har det kommit rapporter om ungdomar som riktar raketer mot hus och människor, något som kan innebära livsfara.

I Stockholm har polisen fått hundratals samtal från oroliga medborgare som berättar om vårdslöst avfyrande av raketer och smällare. I Trollhättan utspelade sig kaosartade scener när ungdomar i området Kronogården på tisdagskvällen sköt fyrverkerier in i trapphus och mot balkonger. När polis kom till platsen så riktades även raketer mot fordon och personal och man fick begära förstärkning för att lugna ner situationen.

Eftersom många evenemang med folksamlingar ställts in spår MSB också att fler kommer att köpa egna fyrverkerier till nyårsafton.

Sammantaget ökar risken för skador, och då ökar också belastningen på den redan hårt ansträngda sjukvården. Det har inte vi råd med just nu. Var därför noggrann med att följa råden för fyrverkerier, sade MSB:s kommunikationsdirektör Morgan Olofsson vid tisdagens presskonferens tillsammans med Folkhälsomyndigheten.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons