Muhammedbilder motiv till massaker i Mali

Soldater utanför hotell Radisson Blu i Malis huvudstad Bamako efter dådet 2015. Arkivbild.
Soldater utanför hotell Radisson Blu i Malis huvudstad Bamako efter dådet 2015. Arkivbild.
MaliTT-AFP-Reuters

Tre islamistiska extremister döms till döden för terrordåden i Mali 2015, då 25 människor dödades i attacker mot en nattklubb och ett lyxhotell.

Motivet var hämnd för satirtidningen Charlie Hebdos publicering av Muhammedkarikatyrer samma år, enligt en av de dömda.

Annons

Annons

En av de tre åtalade döms i sin frånvaro.

En fransman, en belgare och tre malier dödades när beväpnade män öppnade eld mot nattklubben La Terrasse i huvudstaden Bamako 2015 i syfte att mörda västerlänningar.

Vid massmordet på hotell Radisson Blu i Bamako samma år dödades 20 människor, 14 av dem utlänningar.

Vi skäms inte vi är stolta, sade en av de dömda under rättegången i Bamako sedan han förklarat att motivet till terrordåden var publiceringen av Muhammedkarikatyrer i Frankrike.

I januari 2015 tog sig beväpnade islamistiska extremister in på den franska Charlie Hebdos lokaler i Paris och mördade tolv personer som hämnd för att tidningen publicerat satirbilder av Muhammed.

Den påstådda motivbilden till dåden i Mali ger nu ett eko till den hätska konflikt som trappats upp mellan Frankrike och vissa islamistiska läger efter det brutala mordet på läraren Samuel Paty den 16 oktober i år.

Paty, som knivhöggs till döds och sedan fick huvudet avskuret, hade kort före dådet visat satirbilder på profeten Muhammed under en lektion om yttrandefrihet, vilket antas vara motivet till att han dödades. President Emmanuel Macron har efter mordet försvarat Patys rätt att visa bilderna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons