A-
A+

Museichefer: Kulturhistoria på spel utan stöd

13 museichefer vill ha mer stöd för att kunna bevara våra nationella samlingar. Vasamuseet är ett av museerna i kris. Arkivbild.
13 museichefer vill ha mer stöd för att kunna bevara våra nationella samlingar. Vasamuseet är ett av museerna i kris. Arkivbild.
KulturTT

Centralmuseerna har förlorat hundratals miljoner kronor under pandemin.

"Vi vill se lika kraftfulla insatser för museerna som har gjorts för att stötta näringslivet och utbildningssektorn", kräver museicheferna på DN debatt.

Annons

Annons

Annons

Annons

De 13 centralmuseerna har enligt skribenterna förlorat 800 miljoner kronor i inkomstbortfall under pandemin. Bara drygt 40 procent, eller 334 miljoner, har kompenserats genom regeringens olika stödinsatser.

De kraftigt försämrade ekonomiska förutsättningarna till följd av pandemin riskerar att få långsiktigt negativa effekter, skriver cheferna.

"Tillsammans förvaltar landets 13 nationella centralmuseiorganisationer omfattande och unika samlingar – så värdefulla att deras betydelse aldrig kan räknas i ekonomiska termer. Kunskap och värden som det tagit decennier eller sekler att bygga upp, ser vi nu kan raseras på kort tid."

Fler än hälften av centralmuseerna har tvingats säga upp personal. För exempelvis Vasamuseet är det osäkert om man ska kunna återbesätta de tjänster som krävs för att återöppna, enligt skribenterna.

"Kulturminister Amanda Lind talar om vikten av att kulturen ges möjlighet till återstart för att Sverige ska vara en stark kulturnation även efter pandemin. Vi instämmer i detta behov och vill se lika kraftfulla insatser för museerna som har gjorts för att stötta näringslivet och utbildningssektorn", skriver museicheferna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss