A-
A+

Museum tar bort delar av Hedin-utställning

Delar av utställningen om Sven Hedin plockas bort från Etnografiska museet. Arkivbild.
Delar av utställningen om Sven Hedin plockas bort från Etnografiska museet. Arkivbild.
MuseumTT

Etnografiska museet i Stockholm tar bort delar av sin basutställning om upptäcksresanden och akademiledamoten Sven Hedin. Enligt Dagens ETC togs beslutet efter uppgifter i en ny bok om Sven Hedin av populärhistorikern Tommy Lundmark.

Annons

Annons

Att Sven Hedin sympatiserade med nazismen är ingen nyhet, men i boken publiceras också en bild på när Hedin gör Hitlerhälsning tillsammans med ledande nazister. I ett mejl till SVT:s "Kulturnyheterna " bekräftar Anna Lundström, biträdande avdelningschef för innehåll och lärande på Världskulturmuseerna, att basutställningen plockats bort:

”Utställningen var en basutställning med perspektiv som alltmer omvärderas i forskning och i museivärlden”, skriver hon.

I en informationstext jämfördes Sven Hedins sympatier för nazismen med att han uttalat sig positivt även om kommunismen – en vilseledande formulering, enligt Lundmark.

Hedin hade en känd vurm för män med makt. Men att göra den jämförelsen: att han tyckte om och var imponerad av kommunistiska ledare och jämföra det med vad han gjorde för Nazityskland är bara fel. Det är helt uppåt väggarna, säger Tommy Lundmark till "Kulturnyheterna" och tillägger:
Att han står bredvid Heinrich Himmler och gör Hitlerhälsning 1940 måste man förhålla sig till.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.