-
+

Mutationsvaccin väntas efter sommaren

'De här uppdaterade vaccinen kan nog komma efter sommaren', säger svenske vaccinsamordnaren Richard Bergström. Arkivbild.
"De här uppdaterade vaccinen kan nog komma efter sommaren", säger svenske vaccinsamordnaren Richard Bergström. Arkivbild.
VaccinTT

Vaccin som biter på muterade varianter av coronaviruset förväntas till hösten i EU.

Tidsplanen förutsätter ett "snabbspår" till godkännande inom unionen.

Annons

Annons

Frågan rör covidvaccin som redan har godkänts, men som modifieras för att bli särskilt effektiva mot till exempel den brittiska eller brasilianska virusmutationen.

De här uppdaterade vaccinen kan nog komma efter sommaren, det pratas om godkännande i kvartal tre, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Snabbspår i EU

Modifierade mutationsvaccin får en snabbare godkännandeprocess i EU, meddelade den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA i fredags.

Det gäller bara uppdaterade vaccin. Om någon kommer med ett helt nytt vaccin som säger sig vara framtaget för att bekämpa till exempel sydafrikanska virusvarianten så får det absolut inte ett snabbspår, säger Richard Bergström.

Snabbspåret innebär att EMA inte kommer att kräva lika stora studier som vid en utvärdering av ett helt nytt vaccin. I stället för studier baserade på upp till 40 000 försökspersoner ska EMA titta på underlag med endast hundratals deltagare.

Det är inte rimligt att köra så stora prövningsstudier för uppdaterade vaccin som på helt nya vaccin, men man behöver åtminstone någon studie på människor, säger Richard Bergström.

Annons

Annons

"Samma produkt"

Vaccinsamordnaren vill understryka att snabbspåret inte innebär att säkerheten på något sätt kompromissas, och gör en jämförelse med säsongsinfluensan.

När influensavaccinet uppdateras varje år görs inga studier alls, säger han.

TT: Är inte det dåligt i så fall?

Nej. Det är ju i princip samma produkt. Såhär har man hållit på i flera decennier utan problem.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss