A-
A+

Muträttegång kan tas om – advokat hävdar jäv

Advokat hävdar jäv i en uppmärksammad muträttegång vid Malmö tingsrätt. Arkivbild.
Advokat hävdar jäv i en uppmärksammad muträttegång vid Malmö tingsrätt. Arkivbild.
BrottTT

I våras dömde Malmö tingsrätt tre personer till fängelsestraff och skadestånd för mutbrott som begåtts i samband med en upphandling av Region Skåne.

Nu kräver advokaten som representerar en av de tre dömda att rättegången tas om, skriver Sydsvenskan.

Annons

Annons

Enligt advokaten Lars Kruse hade en av nämndemännen som dömde i Malmö tingsrätt kopplingar till både målsäganden och flera vittnen

Hade jag fått veta detta under förhandlingen hade jag utan tvekan gjort en jävsinvändning, säger Lars Kruse till Sydsvenskan.
Hon har de här kopplingarna till Region Skåne och två av de vittnen som åklagaren kallade, och hon sitter i samma styrelse som en av dem. Tror du inte att de pratat med varandra? Ja, det är klart, att tro något annat är bara dumt. Hon borde ha insett att hon inte var lämplig att döma i detta mål, fortsätter Kruse.

Upphandlingen gällde ett vårdverktyg som skulle användas på vårdcentraler och var ett led i digitaliseringen av skånsk primärvård.

Malmö tingsrätt konstaterade i domen bland annat att vd:n för företaget bakom verktyget hade täta kontakter med två tjänstemän i Region Skåne under upphandlingsprocessen och att bolaget därmed fick information som gjorde det möjligt att vinna upphandlingen.

Vd:n liksom de två tjänstemännen dömdes för mutbrott. Vd:n fick tre års fängelse och näringsförbud i sju år, tjänstemännen dömdes till två år och tre månader respektive två års fängelse. Tillsammans ska de även betala skadestånd på nära 28 miljoner kronor.

De tre dömda har tidigare uppgett att domen ska överklagas och de nekar till brott.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!