A-
A+

Mycket färre getingbon – väcker oro

Så många getingbon sanerade Anticimex 2013–2022.
Så många getingbon sanerade Anticimex 2013–2022.
NaturTT

Det blev ingen getingsommar 2022, inte heller 2020. De senaste årens utveckling väcker viss oro enligt saneringsfirman Anticimex.

Annons

Enligt Anticimex brukar varannan sommar kunna innebära fler getingar än vanligt. Men de senaste åren har mönstret brutits.

"Den förväntade getingsommaren 2020 uteblev och getingarna verkar inte ha återhämtat sig än", säger Thomas Persson Vinnersten, biolog och skadedjursexpert på Anticimex, i ett pressmeddelande.

Även förra sommaren såg man färre getingar än väntat. 2022 genomförde Anticimex 29 740 getingsaneringar i Sverige, betydligt färre än 2018 då antalet låg på 81 975.

"Även om det är naturligt med variationer, så är förändringen så pass stor att den väcker en viss oro. Precis som andra insekter påverkas getingarna av förändringar i klimatet och sjukdomar", tillägger han.

Att ha getingbon nära huset kanske kan upplevas som obehagligt. För dem som är allergiska kan det dessutom vara livsfarligt. Men getingarna är en viktig del av ekosystemet, påpekar Anticimex.

"Om getingarna inte utgör någon fara för dig och inte förstör möjligheterna till att sitta ute eller för barnen att leka i trädgården, så rekommenderar vi att du låter boet vara", säger Thomas Persson Vinnersten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.