Mycket låg smittspridning på Umeå universitet

Det var mycket låg förekomst av covid-19 vid Umeå universitet. Arkivbild.
Det var mycket låg förekomst av covid-19 vid Umeå universitet. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Det orosmoln som legat över terminsstarterna vid landets högskolor och universitet har dämpats något. En ny undersökning visar att det var mycket låg förekomst av covid-19 bland studenter och medarbetare på Umeå universitet i augusti och september.

Annons

Annons

När höstterminen drog igång vid Sveriges stora lärosäten förflyttade sig många studenter över landet, och det fanns en oro för att spridningen av coronaviruset skulle få ny fart.

Vid Umeå universitet sker undervisningen på plats och för att öka kunskapen om hur coronaviruset sprids undersöktes förekomsten av covid-19 bland universitets studenter och medarbetare.

Resultatet visar att endast 6 av de 9 907 personer som deltog i undersökningen hade en aktiv infektion med covid-19 under perioden 31 augusti till 14 september 2020.

Vi hittade färre än vad jag trodde att vi skulle hitta. Vi gissade på ett hundratal, men hamnade långt under det, säger Anders Johansson, forskare i infektionssjukdomar vid Umeå universitet och projektledare för masstestningen.

""Väldigt få bar på viruset"

Han menar att den låga förekomsten av covid-19 på Umeå universitet stämmer överrens med att smittspridningen avtagit i Sverige de senaste veckorna.

Drygt 40 procent av de som vi provtog hade varit i andra regioner eller länder under de senaste två veckorna och bar inte på smittan. Det stärker bilden av att smittspridningen är låg i hela landet och att den är låg i den yngre åldersgruppen, säger Anders Johansson.

TT: Betyder det här att fler universitet kan bedriva sin undervisning på campus?

Det måste de bestämma själva, men de kan se att när vi gjorde det så gick det bra. Vi tog prover av närmare 10 000 personer, vilket är många, och väldigt få bar på viruset, säger Anders Johansson.

Annons

Annons

"Inte över ännu"

Han menar dock att det inte innebär att det går att slappna av under hösten.

Även om återstarten har kunnat ske på ett smittsäkert sätt måste vi fortsätta med restriktionerna, säger Anders Johansson, och fortsätter:
Resultatet av vår undersökning kanske kan skapa ett visst lugn över att det gå att bedriva undervisning på plats, men faran är inte över ännu.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons