A-
A+

Mycket talar för maktskifte i Norge

Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre på valkampanj i Farsund häromdagen.
Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre på valkampanj i Farsund häromdagen.
NorgeTT

Det allra mesta talar för att Norge får ett regeringsskifte efter valet om drygt två veckor. En opinionsundersökning visar att socialdemokratiska Arbeiterpartiets (AP) ledare Jonas Gahr Støre fortsätter vara favorit bland väljarna.

Annons

Annons

Om valet står mellan Jonas Gahr Støre, den nuvarande statsministern Erna Solberg från konservativa Høyre eller Senterpartiets (SP) ledare Trygve Slagsvold Vedum, vill 35 procent att Solberg fortsätter på posten medan 41 procent hellre skulle se att Jonas Gahr Støre tar över. Vedum har ett tioprocentigt stöd.

Det visar en opinionsundersökning gjord på uppdrag av dagstidningen Verdens Gang. Resultatet är närmast identiskt med en liknande undersökning gjord tidigare i augusti.

Men hur ett framtida regeringssamarbete skulle se ut är partierna ännu inte överens om. Utifrån tidigare opinionsundersökningar kan landet efter valet den 13 september få en majoritetsregering om AP bildar regering med SP och Sosialistisk Venstreparti (SV), skriver Aftenposten.

Sammansättningen stöds dock i nuläget inte av SP, som endast är villigt att ingå regeringssamarbete med AP. Ett sådant samarbete skulle alltså med stor sannolikhet innebära att Norge de kommande fyra åren leds av en minoritetsregering.

I den nuvarande regeringen ingår Høyre tillsammans med mittenpartierna Venstre och Kristelig folkeparti.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!